جولان قاتل نامرئی در سرمای زمستان
«قاتل خاموش» تعبیری است برای گاز مونوکسیدکربن که با انتشار در فضای بسته، هر سال جان صدها نفر را در کشور میگیرد؛ گازی بیرنگ و بیبو که تنفس آن با کمشدن سطح هوشیاری همراه است و همین موضوع احتمال مرگ و میر ناشی از این مسمومیت را بالا میبرد.
جولان قاتل نامرئی در سرمای زمستان
خبرتبریزبه نقل ازفارس؛ کتایون حمیدی: وقتی اسم قاتل میآید، ذهن همه به سمت یک سری شاخصها میرود که از یک قاتل تصور میکنیم و اکثرا هم مغزمان در این شاخصها با یکدیگر مشترک است؛ مثلا یک فرد سراسر سیاه پوشیده گیوتین و تفنگ به دست؛ یا فردی که با چاقو سر میبرد و یا طنابی دور گردن مقتول انداخته و هر چه زور دارد میزند تا او جان دهد.
همه این تصورات را در گوشهای از ذهنتان نگه دارید که میخواهم از یک قاتل معروفی بگویم که بغل گوش همهمان است؛ قاتلی خاموش، آرام، بیرنگ، بیبو اما وحشی و بیرحم.
این قاتلی که از آن حرف میزنم هم چهرهای زیبا دارد و هم کریه؛ و این خود ما هستیم که با چهره خوب او آشنا شویم و یا چهره بدش را بخواهیم.
قاتل قصه ما که بیشتر با نام گاز مونوکسید کربن میشناسیم، هر سال زخمی سخت بر جان خانوادهها میزند؛ او بارها آفتاب تازه طلوع شده را برای همیشه برای خانوادهای غروب کرده است، بارها شده که هوای مرده را پاشیده به ریهها و مچالهات کرده در چنگال مرگ.
ما خبرنگارها، هر سال آماری زیاد از کشتار وحشیانه این قاتل آرام و خاموش مینویسیم؛ قاتل خاموش جان یک خانواده پنج نفری را گرفت؛ مادر خانه قربانی قاتل خاموش شد، مرگ تکان دهنده عروس و داماد جوان در اثر مونوکسید کربن.
شرکت گاز استان آذربایجانشرقی به خاطر فرا رسیدن فصل سرما و روزهای سرد سال که همیشه قاتل خاموش در این روزها غوغا میکند، تور رسانهای با رویکرد مصرف بهینه و ایمن از گاز برگزار کرد.
۱۹۴، شماره تماسی مهم در سبد زندگی هر خانواده
ابتدا به مرکز پیام امداد و بهرهبرداری مکانیزه شهر تبریز رفتیم؛ این مرکز در طبقه پایین شرکت گاز منطقه در خیابان گلگشت است و شاخصترین نماد آن که اکثر مردم میدانند همان شماره ۱۹۴ است.
همه شهروندان میتوانند تمامی مشکلات ناشی از گاز اعم از نشتی، قطعی، حوادثات و غیره را با این شماره تماس در میان بگذارند.
مقصد اول: مرکز ۱۹۴ شرکت گاز
محمدباقر بردباری، مسوول امداد بهرهبرداری مکانیزه شهر تبریز در توضیح این مرکز میگوید:
«کلیه تماس از طریق مشترکان با ۱۹۴ ضبط شده و بلافاصله آدرسهای ثبت شده در این تماسها
به مسوول شیفت ارائه میشود».
«تمام موارد اعم از قطعی، نشتی و حوادثها و غیره از طریق تماس با شماره۱۹۴ پیگیری میشود».
در ۱۲ نقاط شهری خودروهای ما مستقر هستند و در عرض ۱۰ دقیقه هدفگذاری شده به محل مورد نظر ارجاع میشوند و همچنین این مرکز به صورت چهار شیفتی در شبانهروز در حال فعالیت است».
« با توجه به رسیدن فصل سرما، انتظار میرود تا مسائل ایمنی و رعایت آن را جدی بگیریم زیرا استان ما جزو استانهای در خطر در این زمینه است».
« دو نوع حوادث گازی وجود دارد که یکی گازگرفتگی و دیگر آتشسوزی و انفجار است که سهم استان ما در این حوادث زیاد است».
«۷۰ درصد از مشکلات گازگرفتگی ناشی از نواقصات دودکشها هستند، عدم صحیح دودکش و یا نامناسب بودن سایز دودکش از این دلایل نواقصات است».
«گازگرفتگی بیبو و بیرنگ است و فوقالعاده خطرناک است به طوریکه هنوز فصل سرما نرسیده ما ۲۲ کشته داشتیم».
نحوه تست دودکشها
« مردم عزیز برای اینکه مکش وسایل گرمازای خود را امتحان کنند چندین روش وجود دارد یکی از روشها انداختن یک طناب با سنگ داخل دودکش است تا اگر احیانا دودکش لانه پرندهای شده و یا مصالح ساختمانی همسایه داخل آن ریخته است را بفهمیم؛ همچنین روشن کردن کبریت روی دودکش روش دوک اسن و روش سوم نیز به روش دستی است یعنی اگر بدنه دودکش گرم بود دودکش مکش خوبی دارد ولی سرد بود باین مشکل دودکش رفع شود».
علائم گاز گرفتگی
«یک تفکر اشتباهی وجود دارد که میگویند آب قاطی گاز شده است؛ در حالیکه به هیچ عنوان آب با گاز قاطی نمیشود و این تفکر اشتباه است و همچنین دادن دودکشها از پنجره نیز یک کار اشتباه است».
«علائم گازگرفتگی مشابه سرماخوردگی است یعنی اگر در خانوادهای کل خانواده دچار سردرد شدند باید شک به گازگرفتگی کرد و همچنین محل نشتی را با کبریت تست نکنید بلکه با کف صابون امتحان کنید».
*آمار و ارقام حوادث از زبان رئیس ایمنی و آتشنشانی شرکت گاز استان آذربایجانشرقی
علی اسماعیلی، رئیس ایمنی و آتشنشانی شرکت گاز آذربایجان شرقی نیز در تشرح آمار حوادث گازی استان میگوید: «حوادث در دو دسته عمده گازگرفتگی و انفجار و آتشسوزی است که بیشتر حوادث گازگرفتگی منجر به فوت میشود و دلایل اصلی آن نیز معمولا مسدود شدن دودکشها و تامین هوا است».
« البته امکان دارد که دودکشها سالم باشد ولی دریچه هوا و تامین هوا نامناسب باشد و منجر به گازگرفتگی شود».
«یک نکته مهم را هم بگوییم که منظور از گازگرفتگی همان گاز مونوکسید کربن است چراکه در برخی حوادث افراد میخواهند حادثه را گازگرفتگی نشان دهند شلنگ گاز را باز میکنند در حالیکه گاز شهری متان است و بیشتر منجر به انفجار میشود نه گازگرفتگی».
« در انفجار و آتشسوزی حوادث انفجار نشتیها عمده مهم نیست زیرا نشتیهای عمده قابل دیدن است اما نشتیها جزیی حائز اهمیت است زیرا نشانهای ندارد».
«شرکتهای گاز استان بعد از نصب علمک سلب مسوولیت میشود و تایید سیستم لولهکشی دست دستگاههای دیگر است»
«یک پنجم استان تهران مشترک داریم ولی در حوادث با تهران رقابت میکنیم که غالبا مردم در اثر ناآگاهی جان خود را از دست میدهند و متاسفانه استان آذربایجانشرقی از لحاظ حادثهخیری جزو سه استانهای اول است از اینرو حوادث ناشی از گاز طبیعی یکی از موضوعات اصلی استان است »
«مراغه بیشترین آمار فوتی و حوادث را دارد و مناطق مارالان، باغمیشه، رسالت و لاله و عباسی بیشترین حوادث گاز را دارند».
« تعداد حوادث ناشی از مونوکسید کربن ۳ نفر و تعداد حوادث انفجار و آتش سوزی ۱۰۱ مورد در سال ۱۴۰۰ بود و همچنین در سال ۱۴۰۱ نیز به ترایب هفت مورد حوادث مونوکسید کربن و و ۹۰ مورد حادثه آتشسوزی داشتیم و این آمار در سال جاری نیز هشت مورد حادثه مونوکسید کربن و ۱۰۰ مورد حادثه آتشسوزی و انفجار است که طبق این آمار باید گفت که حوادث ناشی از انفجار و آتشسوزس زیاد است اما حوادث مونوکسید از لحاظ فوتی زیادتر میباشد».
«عدم پایداری هوا در تبریز منجر میشود تا به بستها و دودکشها توجهی نشود و در فصل بهار با برف روبرو شویم و بدون چک کردن دودکشها با حوادث ناگوار روبرو شویم».
مقصد دوم: مرکز دیسپچینگ شرکت گاز
در این مرکز توزیع گاز در اقصی نقاط استان یعنی برای یک میلیون ۸۰۰ هزار مشترک و دو هزار خانوار
انجام میگیرد؛ در این مرکز ایستگاهها و مبادی ورودی رصد میشود و فشارها کنترل شده و به محض اینکه قطعی گاز مشاهده شود اقدامات لازم صورت میگیرد.
طلوعی، رئیس مرکز دیسپچینگ گاز استان در توضیح این مرکز میگوید: «در مصرف بهینه و ایمن و پایداری شبکه مصرف گاز باید دست در دست هم دهیم و همه باید همدل شویم».
« در شهر تبریز ۱۳ میلیون مترمکعب گاز مصرف میشود و البته هفتاد درصد خانوارها پر مصرف نیستند نیستند و رعایت میکنند البته از امسال آم دستهای که رعایت نکنند هم جریمه خواهند شد ».
«نیروگاه تبریز و سهند نیز از ما گاز دریافت میکنند به طوریکه نیروگاه تبریز روزانه دو میلیون و ۷۰۰ مترمکعب و نیروگاه سهند دو میلیون مترمکعب گاز مصرف میکنند».
«تلاش این است تا نیروگاه در حد کمترین مشکل داشته باشد و اجازه ندهیم نیروگاهها وارد مازوتسوزی شوند و البته تا الان هنوز وارد مازوت نشدهاند.
«بیشترین مصرف ساعت ۹ صبح تا ۱۳ بعد از ظهر است و معمولا چهار ماهه آخر سال کل مصارف ۴۰ درصد مصرف کل ماههای سال را تشکیل میدهد».
« شهروندان به یاد داشته باشند هر یک درجه کاهش منجر به ۶ درصد کاهش مصرف را دارد از اینرو وقتی هوا گرم است دما را کاهش دهیم نه اینکه پنجره را باز کنیم».
« این مرکز از سال ۹۶ تاسیس شده است و وظیفه راهبری و کنترل پارامترهای عملیاتی توزیع گاز استان را دارد و هنچنبن فشار دما و سایر پارامترهای عملیاتی و میزان مصارف در این مرکز کنترل میشود».
«مصرف گاز استان نزدیک به ۳۶ میلیون مترمکعب است و و همچنین متوسط مصرف هر خانوار دو میلیون و ۶۰۰ مترمکعب بود که این میزان در اوج مصرف پنجاه میلیون مکعب بود که هفتاد درصد مصرف خانگی است».
«۲۱ درصد مصرف گاز استان خانگی و ۲۶ درصد مربوط به صنایع است که البته میزان مصرف با تغییر دما افزایش و کاهش میباید».
Saturday, 7 December , 2024