خبر تبریز :شهر اولینها این روزها با گشایش هفتمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی (RINOTEX 2019) به نوعی میزبان بزرگترین رویداد نوآوری و فناوری علمی کشور و بهعبارت دیگر تبدیل ایده فناورانه، توسعه و تجاریسازی فناوری و فروش محصولات و خدمات دانش بنیان است.
خبر تبریز به نقل از خبرگزاری فارس از تبریز– موسی کاظمزاده: هفتمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی (RINOTEX 2019) در ۴ بخش ایدههای فناورانه و طرحهای استارتاپی، توسعه و تجاریسازی فناوری، فروش محصولات دانش بنیان و معرفی نیازمندیهای فناورانه با هدف رونق تولید داخلی با ارائه ۴۵۶ طرح فناورانه از ۲۶ استان کشور، در حالی این روزها در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تبریز برای دوستداران و فعالان این عرصه گشایش یافته که بهگفته رئیس ستاد اجرایی این نمایشگاه طبق بررسیهای سال گذشته ۱۴ درصد طرحها منجر به کارآفرینی و ۸ درصد منجر به عقد قرارداد شده است.
از سویی فلسفه برپایی چنین نمایشگاهها و جشنوارههای با این حجم و عظمت و بهویژه با ایدههای ابتکاری و خلاقانه بیشتر بهخاطر پرچمداری خطه آذربایجان و در راس آنها تبریز شهر اولینها در توسعه علم و دانش است و در این راستا نیز امسال هفتمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربعرشیدی همچون ۶ نمایشگاه و جشنواره دیگر بهدنبال اقتصاد و کسب و کار در این منطقه بوده تا ضمن معرفی تبریز بهعنوان قطب فناوری در کشور به نوعی دیگر در صدد احیا و بازآفرینى ربع رشیدی است.
افزون بر آنچه گفته شد، با تحلیل و بررسی آمار تعداد طرحها و ایدههای فناورانه چندین دوره برپایی این نمایشگاه و جشنواره در شهر تبریز میتوان دریافت، هر چند در هر دوره و سال به سال بر تعداد آنها افزوده شده است، اما در سالهای اخیر چقدر از ایدههای فناورانه منجر به تجاریسازی فناوری و بهخصوص فروش محصولات و خدمات دانش بنیان شده است و در این خصوص این ایدهها توانسته مشکلی از جامعه را حل نموده است.
بنابراین، با رصد برپایی این جشنواره در دهههای اخیر میتوان دریافت که ارائه طرح روند رو به رشدی داشته که اولین دوره این نمایشگاه تحت عنوان نمایشگاه فناورهای پیشرفته ایران Hi-tech در سال ۱۳۸۴ با حضور ۱۵۹مجموعه برگزار میشود.
دومین نمایشگاه آن نیز با عنوان فناورهای پیشرفته ایران پس از یک وقفه ۱۰ ساله در سال ۱۳۹۳ با حضور تقریبی ۶۰۰ طرح فناورانه برگزار و سومین آن با بازنگری در اهداف با رویکرد توسعه و تجاریسازی بهصورت بخش به بخش حوزههای مختلف فناوری در سال ۱۳۹۴ برگزار گردید که در این دوره از نمایشگاه بیش از ۹۷۰ طرح فناورانه (۷۰ طرح خارج استانی) حضور داشتند.
همچنین چهارمین نمایشگاه در سال ۱۳۹۵ با حضور بیش از ۱۵۰۰ طرح برگزار و پنجمین نمایشگاه آن نیز با ارائه بیش از یکهزار و ۷۰۰ طرح واصله به نمایشگاه در جهت برندسازی در سطح ملی و بینالمللی با تغییر نام به نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی – رینوتکس در سال ۱۳۹۶ در نمایشگاه بینالمللی تبریز و با رویکرد دریافت هزینه جهت افزایش کیفیت برگزاری نمایشگاه شکل گرفت، در این دوره ۲۶ رویداد همزمان با مشارکت ذینفعان حوزههای مختلف برگزار گردید.
ششمین نمایشگاه هم با عنوان علم و فناوری ربع رشیدی (rinotex2019) با ۱۶۱۲ طرح واصله به نمایشگاه با رویکرد “تجاریسازی فناوری”، “معرفی نیازهای فناورانه کشور در شرایط تحریم به فناوران حاضر در نمایشگاه” و “بهرهگیری از ظرفیت همکاری تنگاتنگ نهادهای مختلف دولتی و بخش خصوصی” شکل میگیرد، امسال نیز هفتمین نمایشگاه با شرکت بیش از ۳۲۰۰ طرح ثبتنامی بهمنظور ارائه و معرفی طرحها، ایدهها و محصولات دانش محور، جهت تجاریسازی فناوری، بسترسازی برای تکمیل چرخه علم تا فناوری و فناوری تا کسب و کار، شناسایی و معرفی نوآوریها و اختراعات فناورانه و طرحها و ایدههای دانش محور و معرفی توانمندیهای پژوهشی و فناوری جهت کاربردی کردن آنها برگزار میشود.
حال سوالی که در این میان مطرح می شود، اینکه آیا داشتن ایده به تنهایی کافی است؟ آیا ایدهها و طرحهای ارائه شده در این نمایشگاه و جشنواره قابلیت تجاریسازی و تبدیل به محصول در بازارهای هدف را دارند؟ آیا قابلیت تولید را دارد؟ و آیا تولید آن میتوان دردی از جامعه را حل نماید یا خیر!
با این اوصاف، دستاندرکاران برپایی این چنین نمایشگاه و جشنواره در هفت دوره در شهر تبریز، بهدنبال چه اهدافی هستند و با برگزاری چندین دوره از این نمایشگاه و جشنواره آیا به اهداف تعیین شده خود رسیدهاند؟ و آیا بسترها و زیرساختهای لازم فراهم شده و یا باید منتظر آنها شد؟ در هر حال برای رسیدن به جواب این پرسشها فقط کافی است، مسوولان، دستاندرکاران و دستگاههای ذیربط نیم نگاهی به دستاوردهای آن در این خطه و جامعه داشته باشند.
با این حال به نظر میآید؛ مسوولان و دستاندرکاران این حوزه با برپایی هفت دوره نمایشگاه و جشنواره برای رسیدن به اهدافی چون، بسترسازی برای تکمیل چرخه علم تا فناوری و فناوری تا کسب و کار (تجاریسازی)، شناسایی توانمندیهای علمی و فناوری و بسترسازی برای کاربردی نمودن آنها و معرفی نوآوریها و اختراعات فناورانه، طرحها و ایدههای دانش محور، بسترسازی برای ایجاد ارتباط بین دانشگاهیان و فناوران با بخشهای مختلف اقتصادی و اجرایی، ایجاد شبکه ارتباطات تجاری میان شرکتها، موسسات دانش بنیان و واحدهای تولیدی، گسترش همکاریهای فناورانه منطقهای، ملی و بینالمللی، جذب سرمایهگذاریهای (داخلی و خارجی) برای طرحهای اقتصادی دانش بنیان، بسترسازی برای ایجاد ارتباط بین دانشگاهیان و فناوران با بخشهای مختلف اقتصادی و اجرایی، ایجاد فضای کسب و کار برای نخبگان علمی و فناوری، زمینهسازی برای افزایش صادرات محصولات و خدمات دانش بنیان، بسترسازی برای شکلگیری شرکتهای دانش بنیان و … باشند.
با این حال، در کنار موارد بیان شده هر چند مدیران، مسوولان و دستگاههای اجرای ذیربط با انتخاب عنوان نمایشگاه و با برگزاری هفت دوره نمایشگاه و جشنواره نوآوری و فناوری تحت عنوان ربع رشیدی ادعا میکند و به نوعی میخواهند به احیا و بازآفرینى نقش و جایگاه بزرگترین و ارزشمندترین مجموعه آموزشى جهان اسلام یعنی ربع رشیدی کمک نمایند که در روزگار خود؛ یعنی حدود ۸۰۰ سال پیش این مرکز محل گفتمان علمی میان تمدنهای روز دنیا بوده است.
با این وجود، آنچه در این زمینه حائز اهمیت است اینکه دستاندرکاران برپایی این چنین نمایشگاه و جشنواره در شهر تبریز، بهدنبال اهداف با ارزشتر و والاتری برای تحقق بخشیدن به منویات مقام معظم رهبری و دولت تدبیر و امید در حوزه علم و فناوری، به منظور ساماندهی، بسیج امکانات و ظرفیتهای کشور برای افزایش سهم کشور در تولیدات علمی در سطح جهان، تقویت نهضت نرمافزاری، ترویج پژوهش و کسب فناوریها بهویژه فناوریهای نو و تامین اقتدار کشور بر مبنای توسعه علم و ضرورت اجرای نقشه جامع علمی کشور هستند.
بدون شک البته این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت و آن اینکه، عبور از مرزهای دانش و دستیابی به برخی از فناوریهای نوین از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران است که این روزها دشمنان را به شدت عصبانی و نگران کرده و با بهانههایی مختلف از جمله تحریم اقتصادی، علمی و طرح موضوعهای دیگر همچون بحث موشکی و انرژی هستهای در صدد توقف رشد شتابان علمی و پیشرفتها و دستاوردهای علمی و فناوری ایران هستند.
ناگفته نماند، آنچه دستگاههای ذیربط، مسوولان و متولیان عرصه تولید علم و فناوری باید با توجه به منویات رهبری و سند چشمانداز نظام و با تکیه بر نسل جوان توانمند، نواندیش و ارزش محور وارد این حوزه شوند که تولید علم و فناوری بهعنوان مطالبه عمومی جامعه تبدیل شود.
بر همین اساس، مسوولان، دستگاههای متولی و بهخصوص مدیران و مسوولان بلند پایه استان آذربایجانشرقی، با برپایی چندین دوره از این نمایشگاه و جشنواره در واقع در صدد، تبدیل این استان به قطب علمی، پژوهشی و فناوری کشور است و برای رسیدن به اهداف تعیین شده چقدر موفق شدهاند، جای بسی تامل دارد
Wednesday, 30 October , 2024