مجمع تعامل توسعه بستری برای تقویت سرمایه اجتماعی چندین دهه است برنامههاي مختلف توسعهاي در كشور تدوين و اقداماتي هم در چارچوب اين برنامهها انجام ميشود ولي نتيجه مطلوب حاصل نميشود؛ چرا كه اغلب در درك مفهوم توسعه مشكل داريم و توسعه را فقط به معناي رشد اقتصادي ميدانيم. به گزارش خبر تبریز به نقل […]
چندین دهه است برنامههاي مختلف توسعهاي در كشور تدوين و اقداماتي هم در چارچوب اين برنامهها انجام ميشود ولي نتيجه مطلوب حاصل نميشود؛ چرا كه اغلب در درك مفهوم توسعه مشكل داريم و توسعه را فقط به معناي رشد اقتصادي ميدانيم.
به گزارش خبر تبریز به نقل از فارس ، مجمع تعامل توسعه استان آذربایجانشرقی به عنوان یک تشکل فراجناحی دغدغه توسعه آذربایجان را در سر دارد و سعی میکند با جلب مشارکت نخبگان و صاحبنظران آشنا با مطالبات، نقاط ضعف و قوت، فرصتها و تهدیدات منطقه و با روش تعاملی با دستگاههای دولتی و حکومتی به بازتعریف مفهوم توسعه پرداخته و روند دستیابی استان به توسعه پایدار را تسهیل و تسریع کند.
برای آشنایی بیشتر با فعالیتهای این مجمع و چالشهای فرا روی آن میزگردی با حضور « فیروز راد»، دارای عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور تبریز در رشته جامعهشناسی، «محمد فاریابی»، عضو هیات علمی دانشگاه تبریز در رشته اقتصاد، «محمدحسین منافی»، رئیس پیشین شورای اسلامی استان آذربایجانشرقی، «ناهید یوسفپور»، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور تبریز در رشته روانشناسی، «بیرامعلی رضاپور»، دارای سابقه ۳۰ سال فعالیت صنعتی، تولیدی و مهندسی و «جواد نیکبخت»، عضو پیشین هیات علمی دانشگاهها علمی- کاربردی و آزاد، مشاور سازمان مدیریت و برنامه ریزی آذربایجانشرقی و رئیس مجمع تعامل توسعه استان تشکیل دادیم که مشروح این میزگرد در ادامه تقدیم حضور میشود.
فارس: مجامع تعامل توسعه در تبریز و اکثر شهرستانهای استان تشکیل یافته است؛ اجازه بدهید در ابتدا به این موضوع بپردازیم که چه انتظاری از این مجمع تعامل توسعه داریم و این مجمع به کدام سمت و سو میرود؟
*نیکبخت:نقشی که برای این مجامع طراحی کردیم با لحاظ این مطلب بود که برنامههای توسعه تدوین شده در حدود هفت دهه گذشته شبیه پرندهای تک بال بود؛ در حالی که پرنده توسعه باید از دو بال دولت و ملت برخوردار باشد و یک حلقه واسط بین این دو بال شکل گیرد به نام قشر صاحبنظر و نخبه جامعه که ما اسم این حلقه واسط متشکل از نخبگان و صاحبنظران را مجمع تعامل توسعه گذاشتهایم.
**لزوم معرفی و بازاریابی مناسب مجمع تعامل توسعه
*فاریابی:در ابتدا باید عرض کنم لازم است مجمع تعامل توسعه را بیشتر به جامعه، صاحبان صنایع و کسب و کار، دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی معرفی کنیم. چرا که در واقعیت شناخت مردم از این مجمع بسیار ضعیف است و اهداف، ماموریتها و وظایفی که دارد آنطور که باید معرفی نشده است. اگر بتوانیم این مجمع را به نحو مطلوبی معرفی کنیم، میتوانیم همراهی و مشارکت اقشار مختلف جامعه را به شکل فعال جلب و جذب کنیم.
بنده به نمایندگی از دانشگاه تبریز در این مجمع حضور یافتهام و هر اقدامی لازم باشد از طرف دانشگاه تبریز صورت گیرد بنده میتوانم هماهنگیهای لازم را انجام دهم و مشارکت دانشکدههای مختلف، تشکلها و انجمنهای علمی و تخصصی دانشگاه را برای حضور موثر در این مجمع جلب کنم.
حتی پیشنهاد دارم تفاهمنامهای بین مجمع و دانشگاه تبریز منعقد شود تا این مجمع به شکل دائمی با دانشگاه تعامل داشته باشد؛ جا دارد پروژههای تحقیقاتی تعریف کنیم و بخشی از این پروژهها را به دانشگاه تبریز، بخشی را به دانشگاه سهند و بخشی را نیز به سایر دانشگاهها محول کنیم.
این مجمع میتواند یک سری از اولویتهای مطالعاتی را تعریف کند و البته تاکید دارم مطالعاتی که در عرض چند ماه به انجام رسد نه مطالعاتی که چند سال طول بکشد و پس از اتمام نیز تاریخ مصرف خروجیها گذشته باشد.
در این زمینه بنده انتظار دارم که مجمع به خوبی معرفی شود و بازاریابی مناسبی برای این مجمع صورت گیرد. تمام پتانسیلهای دانشگاه تبریز نیز در اختیار مجمع قرار دارد؛ بنده هم به نمایندگی از دانشگاه خادم مجمع تعامل توسعه هستم.
**مجامع تعامل توسعه بستری برای تمرین و تقویت سرمایه اجتماعی است
*راد:اگر بخواهم در ارتباط با این مجمع، فلسفه وجودی و جایگاه اجتماعی و فرهنگی آن صحبت کنم شاید خالی از لطف نباشد که یادآور شوم تا به امروز پنج نوع سرمایه کشف و طرح شده است. در گذشته از این پنج سرمایه فقط دو مورد محل توجه و تاکید بود. یکی سرمایه اقتصادی و دیگری سرمایه انسانی. البته قبلا عنوان سرمایه نداشتند و عبارات نیروی اقتصادی و نیروی انسانی در این مورد به کار میرفت.
بعدها دیدند واژه نیرو وافی به مقصود نیست. وقتی ما از نیرو صحبت میکنیم در واقع به اقتصاد و انسان نوعی نگاه مکانیستی داریم؛ فلذا یک تحول گفتمانی ایجاد شد و عبارتهای «سرمایه اقتصادی» و «سرمایه انسانی» رواج یافتند.
خوشبختانه در این چهار دهه اخیر در اثر تحولاتی که در عالم اندیشه و گفتار ایجاد شده سه نوع سرمایه جدید به نامهای «سرمایه فرهنگی»، «سرمایه اجتماعی» و «سرمایه نمادین» شناسایی شده که همه با آنها آشنا هستیم.
فعلا بنده وارد بحث سرمایه فرهنگی و نمادین نمیشوم؛ اما تاکید بنده بیشتر روی سرمایه اجتماعی است که به شدت ربط وثیق و پیوند دقیق با سوال مطرح شده دارد.
وقتی از سرمایه اجتماعی صحبت میکنیم منظورمان همان تعامل، پیوند و همان اسم مجمع یعنی تعامل توسعه است؛ یعنی انسانهایی که باهم پیوند و ارتباط داشته باشند؛ گفتوگو کنند؛ روحیه مشارکت جویی خود را تقویت کنند و حس همدردی، همدلی و تعاون را بین خود ایجاد کنند. بزرگانی که در این ارتباط صاحب نظر هستند سرمایه اجتماعی را دارای سه محور «اعتماد اجتماعی»، «انسجام اجتماعی» و «مشارکت اجتماعی» میدانند. ابتدا هم روی بحث اعتماد تاکید دارند؛ اینکه انسانها به همدیگر اعتماد کنند و در حضور هم احساس راحتی داشته باشند. این اعتماد در سطح اجتماعی میتواند نشر داشته باشد و هر قدر زیاد شود در انسجام و همبستگی اجتماعی تاثیر خواهد گذاشت. طبیعی است که هر قدر ما به همدیگر اعتماد داشته باشیم مراودات بیشتری نیز با هم خواهیم داشت و پیوندهای کاری بینمان ایجاد خواهد شد و انسجام و همبستگی ما تقویت خواهد شد و به ازای میزان تقویت اعتماد اجتماعی و انسجام اجتماعی مشارکت ما افزایش خواهد یافت و روحیه مشارکت اجتماعی ما تقویت خواهد شد. میخواهم اینطور جمعبندی کنم که خود این مجامع تعامل توسعه بستری برای تمرین و تقویت سرمایه اجتماعی است.
*رضاپور: به نظر بنده هدف کلی از تشکیل این مجامع تجمیع منابع علمی، فنی و نیروی انسانی است و بعد از بسیج این منابع باید روی معضلات و مشکلات فرهنگی و اقتصادی جامعه مطالعه و بررسی صورت گیرد و نهایتا پس از اینکه مسائل و مشکلات در زمینههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آشکار و معلوم شد؛ ارائه طریق شود و یا از طریق مراجع و منابع دیگر بتوانیم به راه حلهای رفع این معضلات برسیم.
این مجامع در زمینههای مختلفی تشکیل می یابد. اگر به دنبال توسعه پایدار هستیم این توسعه باید در تمام بخشهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی اتفاق بیفتد. اینجا یک سری اهداف بلندمدت و یک سری اهداف کوتاه مدت تعریف شده است و ما تا به اهداف کوتاه مدت دست نیابیم و در کف جامعه به نتایج و خروجیهای مورد انتظار نرسیم، هدف بلندمدت ما که همانا توسعه و تعالی جامعه است محقق نخواهد شد.
**یکی از راههای ارتقاء سلامت روان مشارکت اجتماعی است
*یوسفی:آقای دکتر راد به موضوعات مشارکت، اعتماد و سرمایه اجتماعی اشاره کردند. بنده هم از آنجایی که تخصص روانشناسی دارم میخواهم مختصری به جنبه روانشناسی این موارد بپردازم.
بحث روانشناسی سلامت، پیشگیری از بیماریها و اختلالات روانی را مطرح میکند و یکی از راههای ارتقاء سلامت روان مشارکت و بهرهمندی از حمایتهای اجتماعی و یکی از مصادیق حمایتهای اجتماعی برقراری روابط اجتماعی است. وقتی این مجامع شکل گرفته در وهله اول به ارتقاء سلامت افرادی که عضو این مجامع هستند کمک میشود.
این ارتقاء سلامت روان طبیعتا به خانوادهها و جامعه انتقال مییابد. باید تاکید کنم تعریف اهداف کوتاه مدت و یا زودبازده در استمرار فعالیت این مجمع بسیار تاثیرگذار خواهد بود؛ چرا که انسان ذاتا علاقهمند است به دلخواه خود هر چه سریعتر برسد و افراد کمی هستند که برای رسیدن به اهداف خود در طولانیمدت صبر داشته باشند و این اعتمادی که اشاره شد باید جزو اهداف کوتاه مدت قرار گیرد و تحقق یابد.
اگر ما هدفی را تعریف کنیم و در بازه زمانی یک تا دو ماهه به این هدف برسیم خودبخود هم علاقه برای مشارکت افزایش مییابد و هم اعتماد و در نتیجه این مجامع خواهند توانست به فعالیت خود ادامه دهند. ولی اگر اهداف ما طولانی مدت باشد ممکن است به دلیل نبود صبر در اکثر افراد شاهد افت نیرو در وسط کار باشیم.
*منافی:حدود ۱۹ سال است ما عملا در قالب NGO ها، شوراهای شهر و روستا و سایر مجموعههای دانشگاهی و خصوصی و … درگیر فعالیتهای اجتماعی هستیم.
تشکلهای شبیهمجامع تعامل توسعه قبلا هم با عناوین مختلف فعالیتداشتهاند و درمقاطعی به موفقیتهایی هم رسیدهاند هر چند بعضا با شکست و توقف فعالیت نیز مواجه بودهاند. باید یادآور شوم در حال حاضر بحث اعتماد عمومی نسبتا به مجموعه دستگاهها کاهش یافته است. اگر این جمع بتواند اعتماد عمومی را مجددا احیا کند مطمئنا کاربزرگی کرده است. در واقع مهمترین کاری که این مجمع میتواند انجام دهد همین جلب مشارکت و اعتماد عمومی است.
اعتمادسازی اتفاق نمیافتد مگر اینکه گفتمان و ادبیات مشترک شکل گیرد. ما اینجا نمیتوانیم جلسه برگزار کنیم و برای کف جامعه تصمیم بگیریم. نگرش و دیدگاههای افراد بالای هرم جامعه با کف جامعه از زمین تا آسمان فرق دارد. حتی نوع غذایی که مصرف میکنند متفاوت است. پس گویشها باید به هم نزدیک شود. بهتر است در این مجامع اقشار، اصناف، اشخاص و تیپهای مختلف حضور یابند و با مدیریت هماهنگ برای جلب اعتماد اجتماعی و مشارکت مردمی ریلگذاری کنند.
هیچگاه مملکت به توسعه حقیقی دست نخواهد یافت مگر اینکه مشارکت آحاد مردم جلب شود. امروز ما نمیتوانیم تحریمها را دور بزنیم مگر با مشارکت مردم. مزیت اقتصادی، عبور از تحریمها و توسعه حقیقی تنها با جلب مشارکت مردم میسر خواهد شد.
تصمیمات اقتصادی که دولت میگیرد باید در ابتدا به اتاقهای بازرگانی ارجاع و اجماع نظر فعالان این عرصه جلب شود. هر استانی، هر قشری و هر تخصصی برای خود نسخه بپیچد تا همین سرمایه اجتماعی منجر به افزایش مشارکت مردم شود. معتقدم مردم با یک دهم هزینههایی که دولت و شبه دولتیها در این کشور به ما تحمیل میکنند میتوانند امور خود اداره کنند.
فارس: به نظر شما مهمترین دغدغههایی که مجمع تعامل توسعه با آن مواجه است کدامند؟
**به هیچ عنوان نباید گرفتار موازیکاری شویم
*فاریابی:یکی از دغدغههایی که در ارتباط با مجامع تعامل توسعه مطرح میشود، موازیکاری ها است. ما به هیچ عنوان نباید گرفتار موازیکاری شویم. نباید کارهایی که در استانداری، فرمانداریها، دانشگاهها و .. انجام میشود به طور موازی تکرار کنیم. بلکه باید نقاط ضعف و نواقص آنها را بشناسیم و پوشش دهیم؛ در واقع مکمل این دستگاهها باشیم. اینجا است که ارزش مجمع تعامل توسعه استان خود را نشان خواهد داد و اعتماد همه جلب میشود.
دغدغه دیگر اینکه معمولا عمر چنین مجامع و تشکلهایی محدود است؛ چرا که اعضاء، اهداف و ماموریتهای ثابت و تعریف شدهای ندارند؛ اولویتبندیهای لازم صورت نمیگیرد و قائم به شخص هستند و بیشتر شعاری هستند و برنامهریزی و نظارتی بر اجرا صورت نمیگیرد که این موارد را باید در مجمع تعامل توسعه در نظر داشته باشیم.
*یوسفی: بنده با فرمایش شما کاملا موافق هستم. بنده به عنوان یک فعال دانشگاهی معتقدم امانتداری در هر کاری ضرورت دارد حتی در علم. بعضا شاهد هستیم پژوهشی در موضوعی خاص انجام میشود و چند سازمان و نهاد در مناسبات مختلف همین یک پژوهش را به نام خود ارائه میدهند که جای بسی تاسف دارد. کاش بجای تکرار یک پژوهش، سازمان یا نهادی نواقصات این پژوهش را احصاء و آن را تکمیلتر میکرد؛ در این صورت نتایج مورد انتظار در کمترین زمان ممکن حاصل میشد.
*نیکبخت:منطق اقتصادی و عقل مدیریتی هم ایجاب میکند که موازیکاریها از بین بروند تا منابع و هزینه ها تلف نشود. البته در بعضی مواقع اهداف متفاوت است و بعضا دخالت بیمورد موجب انحراف از مسیر تعیین شده میشود.
*منافی:در تکمیل فرمایش عزیزان باید عرض کنم ما چندین انجمن فعال در استان را باهم پیوند دادهایم. انجمنهایی شناسایی کردیم که کارهای موازی انجام میدادند و سعی کردیم آنها را به تکمیل نواقصات هم سوق دهیم. با انعقاد تفاهمنامههای بین انجمنها و تشکلهای مختلف میتوان حفرههایی را که وجود دارد پر کرد. حدود چند صد تشکل مردم نهاد در استان وجود دارد که اگر تفاهمنامههای چندجانبه با هم داشته باشند میتوانند ضعفها و نواقصات هم را پوشش دهند.
فارس: جدای از اهداف و فلسفه وجودی مجمع تعامل توسعه، چطور میتوان در این شرایط نامطلوب اقتصادی و وضعیت نامناسب معیشتی مردم به فکر توسعه بود؟
*نیکبخت:همانطور که فرمودید شرایط موجود میتواند اعتماد عمومی جامعه را تهدید کند. اما بحث اصلی ما در این مجمع این است که چه مشکلات ما در این سطح و چه حتی وضعیت به مراتب بدتر از این باشد، تنها راه رسیدن به توسعه، آرامش و برخورداری توام با احساس خوشبختی همین راه است.
اگر دنیا امروز پیشرفت کرده این پیشرفت و توسعه به دست خود مردم اتفاق افتاده است. البته نمیتوان به تک تک مردم کف جامعه مراجعه و از آنها نظرخواهی کرد. در همه جا حلقه واسط بین دولت و مردم همین قشر صاحبنظر و نخبه جامعه است. نمیتوان گفت چون وضعیت اقتصادی ما نامطلوب است و مشکلات روز به روز بیشتر میشود نباید به فکر توسعه بود. اتفاقا اگر احساس درد بیشتری وجود دارد حرکت در این مسیر ضروریتر است.
*فاریابی:در این شرایط یک اولویتبندیاساسی برای تلاشهاوفعالیتهای مجمع لازموضروری است. باید شروع فعالیت مجمع، ادامه مسیر و اهداف آینده را برنامهریزی کنیم. در ابتدا باید اهداف کوتاه مدت تعریف و این اهداف را محقق کنیم. مثلا توسعه فضای کسب و کار یک بحث است ولی امروز ایجاد آرامش در کسب و کارها به عنوان یک هدف کوتاه مدت در این عرصه میتواند مطرح شود.
**اهرم توسعه را دو قشر زنان و کودکان تشکیل میدهند
*راد:معتقدم باید ما مسئله مجامع تعامل توسعه را به صورت یک پکیج ببینیم نه به صورت یک پدیده منفرد و تک افتاده. یعنی آن را به صورت موزائیکی و پکیجی در کنار مقولهای به نام آزادی، مشارکت، رقابت و توسعه ببینیم و در مجموع و به صورت کلان به شکل جزء در پرتو کل مورد امعان نظر قرار دهیم. اگر از منظر مشارکت قضیه را ببینیم قبل از انقلاب مشارکت بانوان ۱۲ درصد بود بعد از انقلاب در طول این چهل سال باید این میزان مشارکت خیلی افزایش مییافت ولی از آنجائی که این قبیل فعالیتها متاخر و جدید هستند و ما تازه به این نتیجه رسیدهایم که مقوله توسعه را از پایین به بالا پیگیری کنیم، تحقیقات نشان میدهد مشارکت بانوان از ۱۲ درصد به ۱۵ یا نهایتا ۱۶درصد رسیده است. یعنی ما چیزی حدود ۳ تا ۴ درصد متحول شدهایم و این برای چهل سال خیلی کم است.
اقتصاددانی به نام «داگلاس نورس» که در سال ۱۹۹۳ جایزه نوبل اقتصاد را در زمینه توسعه کسب کرده معتقد است اهرم توسعه را دو قشر زنان و کودکان تشکیل میدهند. یعنی اگر ما بتوانیم روی این دو قشر سرمایهگذاری مطلوبی انجام دهیم در مسیر توسعه میتوانیم موفق باشیم. ما هنوز در این جامعه دچار کودکهمسری هستیم. اما به هر حال همانطور که اشاره شد چارهای نداریم جز اینکه از پایه آغاز کنیم. در قرآن و متون دینی نیز این مسئله که برای توسعه عدالت اجتماعی باید مردم و بطن جامعه در صحنه باشند و قیام کنند تا زمینههای عدالت، برابری و حقطلبی را خلق کنند، مورد تاکید است.
**اهداف خود را به دو بخش کوتاهمدت و بلند مدت تقسیم کنیم
*رضاپور:در زمینه جلب مشارکت در طول چهل سال اقدامات متعددی انجام گرفته و الگوهای مختلف توسعهای مطرح شدهاند.بهعنوان مثال ایده شهرکهایفناوریدر سال ۸۵در قالبیکتیممطالعاتی و تحقیقاتیدر تهران مطرح شدوپس از آن شهرکهای مختلف فناوری درمناطق مختلف به وجود آمدند. اینها الگوبرداریهای ناقصی از برنامههای توسعه کشورهای خارجی بودند. اما الگویی که ما دنبال میکنیم، کار خود را از کف جامعه آغاز میکند. معمولا در صنعت هر پروژهای که توسط نیروی کار از پایین ابداع میشود به موفقیت میرسد؛ چرا که توانمندی را نیروی کار کف جامعه نشان میدهد. در واقع معتقدم در یک مجموعه صنعتی و سطح جامعه تصمیماتی که مدیران اتخاذ میکنند باید بر اساس توانمندیهای افراد کف جامعه باشد.
باز هم تکرار میکنم باید اهداف خود را به دو بخش کوتاهمدت و بلند مدت تقسیم کنیم و به ارائه عملکردهای خود در دورههای کوتاه مدت بپردازیم تا این عملکردها تابلوی اقدامات و تلاشهای ما باشد و جلوتر از خود ما حرکت کند. بنده معتقدم این مجامع توسعه میتوانند یک انقلاب توسعه و پیشرفت اجتماعی در استان ایجاد کنند.
فارس: آیا مجمع تعامل توسعه تا کنون توانسته است اهداف کوتاه مدت دو یا چند ماهه برای خود تعریف کند؟
*نیکبخت:در حال حاضر در مرحله طراحی مدل و سازماندهی هستیم. در برخی از جلسات مجامع با بحث و تبادل نظر چهرهها و شخصیتهای مختلف برخی از گرهها باز شده، با توجه به اینکه اساس توسعه گفتوگو و تحمل نظر است، این مجامع نوعی تمرین دموکراسی و همین گردهماییها و گرهگشاییها میوه مجمع محسوب میشوند.
فارس: اجازه بدهید کمی هم به بحث آسیبشناسی جلسات مجامع تعامل توسعه بپردازیم.
**لزوم تقویت روحیه انتقادپذیری افراد در مجامع تعامل توسعه
*یوسفی:بهنظرم بحثانتقادپذیری خیلیمهم است. بعضادر چنین جلساتی وقتی بهنقص و ایراد حوزهای اشاره میشود برخی از فعالان حوزه تعصب بیمورد نشان میدهندکه همین جبههگیریهای بیمورد مانع توسعه و تداوم فعالیت تشکلها میشود.باید این تعصبات کنار گذاشته شود و روحیه انتقادپذیری افراد تقویت شود؛ چرا که با توجه به انتقادات مطرح شده، آسیبشناسی فعالیتها و اقدامات منجر به تسهیل و تسریع تحقق اهداف مجمع میشود.
*رضاپور:معمولا در فعالیتهای ما بحث تبلیغات کمرنگ است، در حالی که باید از طریق تبلیغات فعالیتهای خود را آشکارتر و واضح تر معرفی کنیم تا اعتماد سازمانها، نهادها و مردم جلب شود. نظرم این است که بولتن پیشرفت فعالیتها یا نتایج فعالیتها ایجاد شود. اگر این مجامع را در رسانهها بیشتر و بهتر معرفی کنیم میتوانیم به جلب ایدههای موفق و موثر همکاری امیدوار باشیم و مشارکت بیشتری جذب کنیم.
****************************
گفتوگو و گزارش از: لیلا حسینزاده
Tuesday, 10 September , 2024