مسأله آینده نهادکتابخانههاست/ قانون باید تغییر کند
خبر تبریز به نقل از لیزنا در گفتگویی با علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی، به طرح مشکلات بودجه نهاد کتابخانه ها، حقوق کتابداران و افزایش ۵۰ درصدی حقوق مبنی بر فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری پرداخته و در این گفتگو مشکلات ریشه یابی و راه حل هایی برای آن ارائه شده است.
به دلیل طولانی شدن، این گفتگو در دو بخش منتشر شده است. بخش دوم را در ادامه می خوانید:
علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی در گفتگو با خبرنگار لیزنا در ادامه صحبت هایش درباره طرح مشکل نهاد کتابخانه ها به نمایندگان مجلس گفت: متأسفانه بسیاری از نماینده های مجلس، فقط در دو مورد به نهاد توجه دارند؛ یکی نزدیک به انتخابات و دیگر اینکه به حوزه انتخابیه سر میزنند و سوال میکنند چه کمبودهایی دارید و به عنوان مثال کتابخانه اعلام میکند کامپیوتر نداریم. نماینده محترم میگوید من برایتان از دولت تهیه میکنم فقط شما یک نامه خطاب به من (نماینده) بنویسید. کتابخانه نامه به نماینده مینویسد، نماینده به وزارت ارشاد، و وزارت ارشاد نامۀ درخواست را به نهاد میدهد. میتوانم بگویم حداقل در طول ۶ ماه اخیر ۵۰۰ سند روز دراینباره دارم.
وی ادامه داد: در این میان نماینده اقدامی کرده است ولی در عمل اتفاقی نیافتاده چرا که همان نماینده در مجلس پولی به نهاد نداده که ما بتوانیم برای کتابخانه هزینه کنیم. برخی از موارد هم که تخیلی است مثلا نمایندهای نامه نوشته است که ۱۰۰ هزار کتاب به همراه ۳۰۰ قفسه کتاب به من (نماینده) بدهید که به کتابخانه عمومی استان بدهم! به ایشان گفتیم ۱۰۰ هزار کتاب را در سال، نهاد کتابخانه ها نمیتواند برای کتابخانه هایش بخرد.
وی گفت: جالب است بدانید نمایندگانی در کمیسیون فرهنگی و تلفیق بودند که نهاد هر سال بارها و بارها حتی برای سال ۹۹ به اینان مراجعه کرد و حاضر نشدند حتی یک ریال به نهاد کمک کنند البته وعده میدادند اما در کمیسیون خلاف عمل میکردند و امروز برخی از آن نمایندگان مطالبه حقوق کتابداران را از ما دارند. مکاتباتش همه موجود است.
بودجه مورد نیاز نهاد کتابخانه ها در سال ۹۹
مختارپور در مورد بودجه مورد نیاز نهاد کتابخانه ها گفت: ما برآورد کردیم برای سال ۹۹ نزدیک به ۷۷۰ میلیارد تومان بودجه لازم داریم و پیش بینی کردیم که از این میزان حدود ۲۰۰ میلیارد را از شهرداری ها تامین کنیم و بنابراین مجلس باید به ما ۵۰۰ میلیارد بدهد و ما این را به مجلس اعلام کردیم.
وی تاکید کرد: برنامه ما بسیار روشن است و اصلا پیچیدگی ندارد. ما به نمایندگان گفتیم ۳۵۰۰ کتابخانه است، شما بگویید به هر کتابخانه هفته ای چند کتاب بدهیم، هر عددی که گفتید پس از آن متوسط قیمت کتاب را از خانه کتاب میپرسیم و درصد تخفیف را هم کم میکنیم، یک عدد مشخص به دست می آید این عدد برای تهیه کتاب. آب و برق و گاز و انرژی را هم بر اساس مساحت حساب میکنیم. هزینه تعمیرات و هزینه مجله را هم حساب میکنیم. ۷۵۰۰ کتابدار هم داریم که با همان قانون استخدامی و مدیریت خدمات کشوری حقوقشان را حساب کنید و اینها را جمع که کنید می شود عدد ۷۷۰ میلیارد بنابراین وقتی شما (مجلس) به ما ۲۰۰ میلیارد میدهید و فرض کنیم ۲۰۰ میلیارد هم از شهرداری بگیریم که روی هم می شود ۴۰۰ میلیارد تومان، بدین معنی است که ما در واقع ۴۰ درصد کسر بودجه داریم.
مختارپور گفت: در سال ۹۸ ما ماهیانه ۳۰ میلیارد تومان حقوق دادیم، حقوقی که هم ما و هم کتابداران معتقدیم با توجه به تورم سالهای اخیر کم است. این ماهی ۳۰ میلیارد در یک سال ۳۶۰ میلیارد تومان می شود و اگر عیدی و و مزایا را حساب کنید میشود ۴۰۰ میلیارد تومان و مناطق محروم و مناطق جنگی را هم ندادیم که البته در این باره با سازمان برنامه و بودجه مکاتبه کردیم که پاسخ دادند اینها در صورتی است که دستگاهها پول داشته باشند شما که ندارید نباید بدهید.
وی ادامه داد: بنابراین ما اگر ۴۰۰ میلیارد در سال ۹۸ گرفته باشیم کل بودجه صرف حقوق شده است و حتی هزینه های انرژی را نمیتوانیم بدهیم.
مختارپور در مورد انرژی گفت: ما نهاد عمومی هستیم اما کتابخانه ها از معافیت دستگاههای عمومی در خدمات عمومی برای انرژی برخوردار نیستند. هر سال در این مورد به کمیسیون فرهنگی و مجلس پیشنهاد می دهیم و آنها تصویب میکنند اما به کمیسیون تلفیق که میرود، در آنجا رد میشود. اینکه میگویم نمایندگان مجلس تصورشان درباره نهاد کتابخانههای عمومی ضعیف یا غلط است برای این است. البته برق در برخی از استانها نیمه دولتی حساب می شود اما یکدستی در استانهای کشور وجود ندارد. برق را برخی دولتی، برخی آزاد و برخی نیمه دولتی محاسبه میکنند.
وی ادامه داد: در این بودجه ای که ما ارائه کردیم و بسیار منطقی است مشخص کردیم که سالی ۱۰۰۰ عنوان کتاب به کتابخانه های نهادی و ۵۰۰ عنوان به کتابخانه های مشارکتی بدهیم. فراموش نکنید سالی ۱۰۰ هزار عنوان کتاب در کشور چاپ می شود که البته برخی تجدید چاپ است. اگر هفته ای ده عنوان مجله به کتابخانه ها بدهیم سالی ۲۴ میلیارد تومان میشود و ۵ عنوان مجله نیز به مشارکتی ها بدهیم، سالی ۴ میلیارد می شود و روی هم ۲۸ میلیارد تومان بودجه برای مجلات می خواهیم.
هزینه برنامه های فرهنگی
مختار پور گفت: برای فعالیت های فرهنگی ما ۱۵ میلیارد درخواست کردیم چرا که معمولا با سایر دستگاهها مشارکت میکنیم.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی درباره هزینه برنامه های فرهنگی نهاد گفت: این که مطرح می شود شما چرا برای برنامه های فرهنگی هزینه میکنید باید بگویم که در طول یکسال هزینه تمام برنامه های فرهنگی که اجرا می کنیم و تمام منابعی که میخریم و همه خرید کتاب و مجلات ما به اندازه یک ماه حقوقمان نیست چون خیلی از این برنامه ها را با مشارکت نهاد های دیگر انجام میدهیم. مثلا در جشنواره کتابخوانی رضوی کتابهایش را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تهیه میکند، و برخی از جوایز را از سازمانهای دیگر میگیریم.
وی افزود: همچنین در تهیه مجلات و روزنامه ها معاونت مطبوعاتی دو سالی هست که ۵۰ درصد هزینه را میدهد. یعنی اگر ما هیچ برنامه فرهنگی اجرا نکنیم و هیچ کتاب و مجله هم نخریم تقریبا حقوق دو سوم یک ماه ذخیره میشود یا فرض کنید حقوق کل یک ماه ذخیره خواهد شد.
مختارپور در ادامه بیان کرد: بودجه ای که برای تعمیرات و تجهیزات یک کتابخانه در نظر گرفتیم ۲۵ میلیون تومان است که کل آن ۶۵ میلیارد میشود و فقط کتابخانه های نهادی را در نظر گرفتیم و برای فناوری اطلاعات و کتابخانه دیجتال برای هر کتابخانه ۱۰ میلیون تومان در سال خواستیم که ۲۶ میلیارد تومان میشود.
وی همچنین افزود: برای آموزش هر کتابدار یک میلیون تومان در نظر گرفتیم که ۷ میلیارد و نیم می شود و برای ساخت کتابخانه، بودجه هر کتابخانه را ۲۰۰ میلیون تومان درخواست کردیم که این سرانه متوسط است و ما اگر در سال ۸۰ کتابخانه درست کنیم ۱۶ میلیارد تومان میشود.
مختارپور تاکید کرد: اعداد کاملا روشن است و مجموع اینها ۷۷۰ میلیارد تومان می شود. وقتی این بودجه اختصاص نمییابد و داده نمی شود چه اتفاقی می افتد؟
مشکل جذب نیرو
وی ادامه داد: در قانون بودجه سال ۹۹ گفته شده امکان هرگونه جذب نیرو برای هیچ دستگاه اجرایی امکان ندارد. خوب ما کتابخانه جدید داریم باید چه کار کنیم؟ چگونه این کتابخانه ها را اداره کنیم؟ درحال حاضر چند صد کتابخانه ما تک کتابدارند و خانم هستند اگر باردار شوند چه کار کنیم؟ مریض می شوند نمیتوانند مرخصی بروند.
مختارپور گفت: بر اساس استانداردها مانند استاندارد ایفلا ما حداقل در کشور ۱۵ هزار کتابخانه عمومی نیاز داریم اما همه کتابخانه های ما روی هم بعلاوه کتابخانه های شهرداری ها حدود ۴۰۰۰ کتابخانه بیشتر نمیشود. کدام نهاد باید کتابخانه بسازد؟ این کتابخانه ها چگونه تجهیز و چگونه اداره شود؟ اگر نیرو جذب کنیم چگونه حقوق بدهیم و اگر جذب نکنیم چگونه کتابخانه را اداره کنیم؟
دبیرکل نهاد کتابخانه ای عمومی گفت: یک دستگاه مسئول که نام نمی برم به ما میگوید کتابخانه که نیروی متخصص نمیخواهد فراخوان بدهید یک بازنشسته یا نیروهای داوطلب بیایند و درِ کتابخانه را باز کنند. این تصور غلطی است که قبلها در این نهاد وجود داشت. این تلقی غلط است. قانون غلط است.
مساله آینده نهاد است
وی تاکید کرد: حتی امروز اگر فصل یک هم به ما بدهند ولی قانون درست نشود ما بزودی به مشکل می خوریم. مسأله این نیست که این دوره هیات امنا تمام شود مسأله آینده نهاد است.
مختارپور ادامه داد: من در ۶ اسفند در جلسه هیات امنا مسأله را مطرح کردم که در صورت جلسه هیأت امنا هم مذکور است. در آن جلسه نماینده سازمان برنامه و بودجه هم بود که خیلی محترمانه گفتند که ما نمیتوانیم منابع مالی برای بهره مندی کارکنان کتابخانه های عمومی کشور از افزایش امتیازات فصل دهم قانون مدیریت خدمات را تخصیص دهیم و من ۷ اسفند نامه ای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشتم و مشکلات را گفتم و اینکه چنین درخواستی داریم و بودجه نهاد کفاف نمیدهد و پیشنهادهایی ارائه کردم.
سپس پیرو نامه ارسالی، آقای دکتر صالحی، وزیر محترم ارشاد، در ۱۳ اسفند به آقای دکتر محمود واعظی، رئیس محترم دفتر رئیس جمهور، نامه ای ارسال کردند و تشکر کردند که دولت با درخواست وزارت فرهنگ و ارشاد و میراث فرهنگی و صنایع دستی و وزرش و جوانان ۵۰ درصد را به آنها داده و درخواست کردند که به نهاد کتابخانه های عمومی هم اختصاص داده شود. آقای واعظی در ۱۴ اسفند نامه ای با تصویر نامه وزیر به آقای نوبخت نوشتند “که برای حل مشکل افزایش حقوق کارکنان کتابخانه های عمومی کشور مساعدت شود”.
پاسخی از طرف سازمان برنامه و بودجه دادند که در ۵ فروردین ۹۹ از سوی آقای هادی جعفری نژاد، رئیس امور فرهنگ، گردشگری و ورزش به آقای پاشاپور مدیر کل پیگیری های ویژه دفتر رییس جمهور ارسال شده: بازگشت به نامه های قبلی موارد زیر به اطلاع می رسد:
- نهاد کتابخانه های عمومی کشور یک نهاد عمومی غیر دولتی بوده که به صورت هیأت امنایی اداره می شود و مصوبه شماره ۶۹۶۴۸۸ مورخ ۳۰/۱۱/۱۳۹۸ برای نهاد مذکور الزام آور نیست.
- اعتبارات هزینه ای در اختیار نهاد مذکور به عنوان کمک پرداخت شده و صرفا بخشی از منابع آن نهاد را تشکیل میدهد. نهاد کتابخانه های عمومی کشور می تواند در صورت وجود منابع، با تصویب هیأت امنا و منوط به عدم ایجاد بار مالی مازاد بر اعتبارات مصوب و تخصیص داده شده، نسبت به اجرای بخشنامه یاد شده اقدام نمایند.
- بر اساس بررسی های به عمل آمده، در حال حاضر اجرای بخشنامه مورد اشاره در نهاد کتابخانه های عمومی کشور امکانپذیر نبوده و آن نهاد ابتدا می بایست نسبت به افزایش منابع درآمدی اقدام و در صورت عدم ایجاد بار مالی مازاد بر اعتبارات مصوب و عدم انحراف از برنامه ها و فعالیت ها، درخواست اجرای بخشنامه را ارائه نماید.
مختارپور ادامه داد: در بند ۲، تناقض در یک بند داریم. در بند اول نیز می گوید غیر دولتی هستید و این بخشنامه الزام آور نیست، اگر منابع دارید انجام دهید وگرنه الزام آور نیست و سپس در بند سوم می گوید اگر منابع داشتید باید از ما اجرای درخواست بخشنامه کنید. این تشتت و پراکندگی بین دولتی و غیر دولتی را نشان میدهد.
او افزود: یک مشکل دیگر هم به وجود آمده که بار مالی نهاد را اضافه میکند. تا کنون خانمهایی که باردار می شدند در مرخصی زایمان حقوق ۶ ماه را سازمان تامین اجتماعی پرداخت میکرد و اکنون این سازمان بخش نامه ای صادر کرده که دستگاههای اجرایی باید خودشان حقوق این افراد را پرداخت کنند. به ما نامه ای مورخ ۱۹/۱۲/۱۳۹۸ ارسال کردند که نهاد کتابخانه های عمومی یک دستگاه اجرایی است. اصلا اوضاع عجیبی است.
دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی گفت: در آخرین نامه ای که به وزیر نوشتم اشاره کردم که هر دو بند باید با هم اجرا شود هم فصل یک داده شود و هم قانون نهاد اصلاح شود و یا درآمدهای پایدار و مستمر برایش در نظر گرفته شود و یا تبدیل شود به یک سازمان دولتی. من نه حالا از زمان وزارت صالحی امیری نوشتم و گفتم. ایشان هم داشتند پیگیری می کردند که تغییرات رخ داد.
وی یادآوری کرد: پیشنهاد دادم شما (وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) یک سازمان سینمایی و سازمانهای دیگری دارید خوب یک سازمان کتابخانه ها هم داشته باشید که حداقل مشکل حقوق و دستمزد نداشته باشیم.
مختارپور گفت: تناقضات بسیار هست به عنوان مثال درباره شهرداری ها خصوصا کلان شهرها، دولت می گوید بودجه و برنامه تان را باید شورای شهر تصویب کند. شهرداری ها هم اعلام میکنند شما (نهاد کتابخانه ها) هم میخواهید نیم درصد بردارید و شورای شهر نیم درصد شما را تصویب نکرده است.
وی درباره این سوال که چرا نهاد کتابخانه ها تا کنون چنین مشکلاتی نداشت گفت: دلیلش این است که از زمانی که ماده ۶۴ را اجرا کردیم و ۰٫۵ درصد شهرداری ها را بر می داریم – البته نه همه را چون برخی شهرداری ها درآمد ندارند- از آن بدهی ۶۸۰ میلیاردی مبالغی را با اقامه دعوا و از طریق محاکم گرفتیم.
وی یادآوری کرد: البته گفتن این مساله یک جمله چند کلمه ای است اما دادگاه رفتیم، کتابخانه های ما پلمپ شد، و دعوا و درگیری داشتیم اما بالاخره توانستیم چیزهایی را بگیریم و با آن توانستیم کمبودها را جبران کنیم.
مختارپور گفت: من روزی که وارد نهاد شدم ۶۹۰۰ کتابدار داشتیم و پرداخت حقوق ماهیانه ۷ میلیارد تومان بود الان حدود ۷۵۰۰ کتابدار داریم و پرداختی حقوق ما حدود ۳۰ میلیارد تومان است. کتابدار روستایی ما از ۵۰ تا ۲۵۰ هزار تومان می گرفت و کتابدار شهری ۷۵۰ هزار تومان در حال حاضر ما حقوق زیر ۲٫۵ میلیون تومان نداریم. این ذخیره ای که ما داشتیم تمام شد. البته دقت کنید که نباید ۳۰ میلیارد را تقسیم بر ۷۵۰۰ کرد چون این ۳۰ میلیارد به دست کتابدار نمی رسد ما بیمه و بازنشستگی را نیز باید بدهیم.
دبیر کل نهاد کتابخانه ها گفت: آخرین نامه ما برای ۱۸ فروردین است، که نامه ای دوباره برای وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشتم و گفتم در سالهای ۹۳ تا ۹۶ ما معوقه های شهرداری ها را دریافت کردیم و منابع مالی مناسبی کسب شد و در این سالها صرف برخی از اقدامات بنیادی و اصلاحی گردید از جمله: ترمیم حقوق کتابداران که نسبت به سال ۹۲ چهار برابر شد، ترمیم و تعمیر و تکمیل سیستم های تهویه و …، احداث و تاسیس کتابخانه های جدید خصوصا در شهرهای جدید بنحوی که از ۲۵۰ شهر فاقد کتابخانه در سال ۹۳ بیش از ۱۳۰ شهر دارای کتابخانه شدند. تکمیل برخی کتابخانه های مرکزی و کتابخانه های نیمه کاره که حدود ۶۰۰ کتابخانه جدید به کتابخانه های کشور افزوده شده است.
وی گفت: البته باید توجه داشت که کتابخانه های مشارکتی کم شده است چون متعلق به اشخاص هست و آنها را پس میگیرند.
وی افزود: از کارهای دیگری که در این نامه به آن اشاره شده است تکمیل بخش کودک و انجام پروژه های پژوهش و … است. در بخش پیشنهادات این نامه نوشتم طبق جدول پیوست ۴۴۹۲ تن از پرسنل نهاد زیر سه میلیون و ۲۳۸۵ تن نیز بین ۳ تا ۳٫۵ میلیون تومان حقوق دریافت می کنند یعنی مجموعا ۶۸۷۷ نفر از همکاران حقوق زیر ۳٫۵ میلیون تومان دارند که این با وضع تورم موجود کفاف نمی دهد.
او ادامه داد: در جای دیگر گفتم که یکی از مشکلات فعلی موضوع عدم فصل یک در بودجه نهاد است و اشاره کردم که ممکن است تصور شود این محرومیت به دلیل آن است که نهاد کتابخانه های عمومی دستگاهی دولتی نیست اما این احتمال صحیح نیست زیرا برخی دستگاههای غیر دولتی و عمومی و بعضا هیأت امنایی دارای ردیف فصل یک در بودجه عمومی کشور هستند.
مختارپور گفت: در ادامه نامه آورده ام: جناب آقای وزیر جمع کارکنان این نهاد حدود ۷۵۰۰ نفر است اما به دلیل کم لطفی دولت محترم این همکاران فرهنگی از امتیاز افزایش ۵۰ درصدی برخی بندهای حقوق نیز محروم مانده اند. و بعد نامه ها را گفتم و پیشنهاد ها را ارائه کردم.
پیشنهادهای ارائه شده در این نامه به شرح زیر است:
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با کمک این نهاد طرحی را تهیه و با پشتیبانی و اهتمام حضرتعالی در توجیه هیأت محترم دولت به تصویب برسد و سازمان برنامه و بودجه کشور موظف به اختصاص ردیف فصل یک حداقل درباره کارکنان رسمی و پیمانی نهاد گردد.
- حضرتعالی دستور دهید طرحی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری این نهاد تهیه و نهاد کتابخانه های عمومی کشور به سازمانی در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد تبدیل شود که برخی از مشکلات ناشی از عدم فصل یک یا موضوع ردیف های مربوط به کتابخانه های عمومی در ردیف های وزارت فرهنگ و ارشاد و نیز مشکلات ناشی از اختلاف تملک و بهره برداری از فضای مشترک یا مالکیت دولتی و… تماماً حل و فصل شود.
- پیشنهاد دیگر برگزاری جلسه ای فوری با مسئولین موثر در دولت محترم است از جمله جناب آقای جهانگیری و … که با حضور حضرتعالی گزارشی از وضع نهاد ارائه و منجر به تصمیم گیری جدی گردد.
علیرضا مختارپور در ادامه گفت: طبق جدول مبلغ قرارداد و حکم پرسنل در سال ۹۸ تنها ۲۵ نفر از کل کارکنان نهاد بالای ۴٫۵ میلیون تومان حقوق میگیرند. ما حقوق فروردین را هم مانند سال قبل دادیم و احکام جدید را نزدیم چرا که این نگرانی را داشتیم که اگر ۱۵ درصد را در احکام اعمال کنیم برخی دستگاههای دولتی و نظارتی بگویند احکام را صادر کردید. این نگرانی هست که مشکل حل نشود ما پیگیر هستیم تا بتوانیم مشکل را حل کنیم برای همین در اردیبهشت هم ۱۵ درصد اعمال نمی شود.
نهاد کتابخانه ها پیگیری ها را ادامه میدهد
وی تاکید کرد: نکته ای درباره مطالبات بگویم که هرگاه مطالباتی شکل میگیرد حتی در مطالبات کاملا برحق مانند همین مطالبه اخیر،گاهی اوقات یا به دلیل عدم اطلاع یا به دلیل ورود برخی افرادی که کاری به مطالبات ندارند و دنبال مسائل دیگر هستند مسیر را مغشوش میکنند. نهاد دارد کار خودش را انجام میدهد آنجایی که باید مطالبات از آنها درخواست شود نمایندگان محترم مجلس و سازمان برنامه و بودجه هستند. نهاد کتابخانه ها هر روز دارد این مطالبات را پیگیری میکند و به صورت ریشه ای دنبال حل مساله است درجایی که دست ما بوده مثل مطالبات شهرداری تلاش کردیم و بخشی را گرفتیم اما جایی که دست ما نیست مثل اختصاص فصل یک یا مثل تبدیل سازمان به یک سازمان دولتی یا اطمینان از نظر بودجه پایدار، مطالبات را پیگیری میکنیم.
مختارپور درباره پیگیری های دیگر نهاد کتابخانه ها گفت: در حال حاضر کتابخانه های عمومی را به خاطر بیماری کرونا تعطیل کردیم و اعضای کتابخانه به دلیل نزدیک بودن به کنکور برای باز شدن سالن مطالعه فشار زیادی میآورند. تعداد کتابهای زیادی دست اعضا است که باید برگردد که در این ایام بیماری دست مردم بوده و از طرفی در برخی از کتابخانه فقط یک کتابدار داریم. نامه نوشتیم به آقای دکتر نمکی و ستاد ملی مقابله با کرونا و فضاهای کتابخانه ای و فعالیت هایمان و پرسنل و مسافت هایمان را دقیق توضیح دادیم و بعد برآورد کردیم که اگر در شرایط فعلی بخواهیم دستکش و ماسک و مواد ضد عفونی کننده را تهیه کنیم حداقل برای ماه اول ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نیاز داریم.
وی تاکیدکرد: من که نمیتوانم با جان کتابدارم بازی کنم. سالن کتابخانه پارک شهر در بهمن سال گذشته علاوه بر اینکه تمام میزهای سالن از ۸ صبح تا ۱۰ شب اشغال بود روی زمین هم نشسته بودند. کتابی که از دست بیمار برمی گردد کتاب ۵۰۰ صفحه ای که ورق به ورق خوانده شده را از کجا بفهمیم ویروسی نیست. می گویند راهکارش این است که فضایی را در کتابخانه ایجاد کنید تا هوا رفت و آمد داشته باشد و آفتاب بخورد. سوال این است که این فضا را از کجا در همه کتابخانه ها فراهم کنیم؟ برای همین کتابخانه ها را تعطیل کردیم.
مختاپور در پاسخ به این سوال که کتابداران باید چه کاری انجام دهند گفت: تقاضای من از کتابداران این است که اول دقت کنند وظایف فرهنگی خودشان را چه در ایام کنونی به صورت مجازی و چه به صورت حضوری به خوبی انجام دهند وظیفه فرهنگی ما خدمت در قبال مردم هست.
وی افزود: کتابداران از ورود برخی مسائل یا مطالب و یا افرادی که اصلا هدفشان مساله حقوق کتابداران نیست و قصدهای دیگر و مطالب دیگری دارند -حال درست یا غلط – جلوگیری کنند و مراقب باشند کارشان را مخدوش نکند.
مختارپور گفت: اعتراض کردن به این معنی است که ما مشکلی را منتقل بکنیم، و از مسئولین دولتی با رعایت احترام و ادبی که شایسته یک کتابدار هست مطالباتمان را بخواهیم و تقاضا کنیم.
مختارپور تاکید کرد: برخی از کتابداران ما در محاسبات اشتباه میکنند و باید بدانند که این ۵۰ درصد افزایش بر روی کل حقوق نیست بلکه برخی از آیتم های حقوق است یعنی از ۵۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان به حقوق ها اضافه میشود و کتابداران بدانند که بسیاری از دستگاهها این افزایش را اعمال نکردند و برخی آمدند رفاهیات را در حکم آوردند.
او تاکید کرد: ما همچنان داریم به جدّیت دنبال میکنیم و تمام راهها را هم میرویم و امیدواریم به نتیجه ای برسیم که یک تضمین پایداری برای نهاد باشد. کتابداران بدانند که ما پیگیر مطالبات هستیم و از صدور احکام هم جلوگیری کردیم تا زمانی که یک اطمینانی حاصل شود.
مختارپور یادآوری کرد: متاسفانه مجلس فعلی که رو به پایان است با ما همکاری نکرد. البته تعداد بسیار اندکی نماینده دلسورز کتابخانه های عمومی بودند که واقعا و بدون هیچگونه نظر به تبلیغات فعالیت کردند که از آنها تشکر میکنیم اما دهها نماینده هم بودند که برای منافع شخصی یا حزبی مسائل را دنبال میکردند. ما به همه این نمایندگان مطالباتمان را گفتیم، توجیه کردیم، اصرار کردیم. ساعت ها بنده و معاونین بنده با همین نمایندگان پشت در کمیسیون تلفیق ایستادیم و قول گرفتیم اما در عمل هیچ اتفاقی نیافتاد.
وی گفت: ما با تمام نهادهای نطارتی و مراجع رسمی نامه نگاری کردیم و همچنان پیگیری میکنیم و امیدواریم به نتیجه برسیم. یا باید قانون عوض شود یا در کوتاه مدت دولت در حال حاضر تغییر قانون را در دستور بگذارد و جلساتش را شروع کند، فصل یک را هم به سازمان برنامه و بودجه دستور بدهد و سوم اینکه ماهانه این مبالغی که ما برای این بندهای جدید افزایش حقوق میخواهیم هم تخصیص بدهند. این سه اقدام اگر صورت بگیرد ما میتوانیم بگوییم که یک اقدام عملی صورت گرفته است.
مختار پور در پایان بیان کرد: در حال حاضر ماهانه ۱۲ تا ۱۴ میلیارد تومان بودجه به ما می دهند ما اگر بخواهیم این افزایش ها را اعمال کنیم باید ماهیانه ۴۰ میلیارد حقوق بدهیم و ماهی ۲۸ میلیارد درآمد از شهرداری ها امکان پذیر نیست. بنابراین باید دولت افزایش دهد البته نه در سقف تخصیص مصوب مجلس. دولت ردیف های پیش بینی نشده در اختیار دارد که اگر ۲۰۰ میلیارد به نهاد اضافه کنند تمام مشکلات حل می شود و قرار نیست که همه را یکجا بدهند ماهانه ۲۵ میلیارد تومان بدهند و ما ۱۵ میلیارد بعدی را از شهرداری ها تهیه می کنیم. اگر این کار بشود و آن دو دستور را دولت بدهد ما مطمئن می شویم که یک مسیر اصلاحی پیش می رود و اگر این اتفاق نیافتد کتابداران ما با مشکل مواجه می شوند ولی ما امدواریم که این سه اقدام صورت پذیرد.
منبع : لیزنا
Wednesday, 30 October , 2024