کاروانسرای گویجهبل بخش خواجه ثبت جهانی شد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی خبر داد که سه کاروانسرای تاریخی این استان از سوی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در چهل و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو که در ریاض عربستان برگزار شد، به ثبت جهانی رسید.
احمد حمزه زاده اظهار کرد: پرونده ارسالی کاروانسرای جمال آباد میانه، خواجه نظر جلفا و گویجه بل به یونسکو مورد پذیرش این سازمان قرار گرفت و ثبت این سه اثر تاریخی انجام شد.
وی افزود: البته پرونده ۲ کاروانسرای مرند و جنگل دیزمار و هیرکانی برای اصلاحیه برگشت داده شد، تا پس از اصلاح دوباره در یونسکو بررسی شود.
یونسکو با قدردانی از اقدامات جمهوری اسلامی ایران در خصوص حفاظت از این جنگل ها، درخواست کرد که تا سال آینده پرونده دیزمار به طور مستقل در قالب جنگل های ارسباران مطرح شود.
خبرتبریز:کاروانسرای عظیم شاه عباسی گویجه بل یکی از بناهای تاریخی اصلی و ثبت شده بخش خواجه است. کاروانسرای گوئجه بئل با توجه به شواهد و قرائن متعلق به دوره صفویه است که از آن به عنوان کاروانسرای کوهستانی استفاده شده است. ازخصوصیات بارز آن بسته بودن بنا و طراحی آن برای مناطق کوهستانی و سردسیر و زمستان های سخت و پربرف است.
متن پیام عابدین خرّم به این شرح است:
ثبت سه کاروانسرای تاریخی استان آذربایجانشرقی در جمع ۵۴ کاروانسرای کشورمان در فهرست آثار جهانی یونسکو، جلوه دیگری از عظمت و شکوه تاریخ سرافراز این خطه از ایران اسلامی است؛ سرزمینی که گنجینه والاترین میراث فرهنگی و طبیعی در عرصه تمدن بشری است.
آذربایجان و تبریز همواره در طول تاریخ پر فرازوفرود خود، گذرگاه فکر و اندیشه و فرهنگ و ادب و هنر بوده است و بیتردید ماندگاری و پایداری این جایگاه ارزشمند تاریخی، بیش و پیش از همه وابسته به تعلق خاطر مردمان این دیار به میراث فرهنگی و تلاش وافر برای پاسداری از آن بوده است.
این دستاورد بزرگ و افتخارآفرین، مرهون تلاش ستودنی و ارزشمند مجموعه مدیران و کارشناسان دستگاههای مختلف بهویژه خادمان مردم در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و نمایندگی آن در استان است که لازم میدانم صمیمانه از این تلاشها قدردانی کنم.
امیدوارم ثبت جهانی این آثار تاریخی، زمینهساز معرفی ظرفیتهای گردشگری و فرهنگی استان در عرصه جهانی باشد؛ همچنین مجموعه میراث فرهنگی استان با مغتنم شمردن این فرصت تاریخی، در حفاظت و صیانت بهتر از این آثار و پشتوانهسازی هویتی و فرهنگی از آنها تمام همت و تلاش خود را به کار گیرد.
گفتنی است، ۵۴ کاروانسرای ایران در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسید که از این تعداد ۳ کاروانسرا در آذربایجان شرقی واقع شدهاند.
این سه اثر شامل کاروانسراهای خواجهنظر، گویجهبل و جمال آباد است که ویژگیهای کالبدی و مستندات آنها توسط ارزیابان یونسکو به طور کامل بررسی و روز یکشنبه ۲۶ شهریور طی جلسه بررسی پروندههای ارسالی به ثبت جهانی رسیدند.
با ثبت این تعداد آثار میراث فرهنگی ملموس ایران به ۲۷ عدد افزایش یافت.
بخش خواجه در ۲۰کیلومتری تبریز با ۳۲هزار نفر جمعیت در شهرستان هریس واقع شده است
Friday, 11 October , 2024