سهم تولید، درآمد و بهرهوری آذربایجانشرقی ۷۲ درصد میانگین کشور/علت ریشه فقر و مهاجرفرستی استان
خبر تبریز :رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی، گفت: سهم تولید، درآمد و بهرهوری استان۷۲ درصد میانگین کشور بوده و ریشه فقر و مهاجرفرستی استان نیز همین واقعیت است.
به گزارش خبرتبریز، داوود بهبودی در جلسه هماندیشی هموارسازی مسیر توسعه استان که با حضور نمایندگان تبریز و شهرستانهای استان برگزار شد، اظهار کرد: جمعیت آذربایجانشرقی در مرز چهار میلیون نفری قرار دارد ولی نرخ رشد جمعیت استان پایینتر از میانگین کشوری است.
وی با بیان اینکه نرخ رشد جمعیت استان یک درصد و میانگین نرخ رشد جمعیت کشور ۱٫۲ درصد است، افزود: سهم جمعیتی استان از ۶ درصد به ۴٫۹ درصد کاهش یافته و در آینده نیز این روند کاهشی ادامه خواهد داشت.
بهبودی یادآور شد: اصلیترین تراکم جمعیتی استان مربوط به متولدین دهه ۶۰ و سنین بین ۲۵ تا ۳۵ سال است.
نرخ بیکاری استان اغلب از میانگین کشوری کمتر است
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی، میانگین نرخ مشارکت اقتصادی کشور و استان را بهترتیب ۴۰ و ۴۲ درصد اعلام و اضافه کرد: میانگین نرخ بیکاری کشور و استان نیز در سال ۹۸ به ترتیب ۱۰٫۶ و ۱۰ درصد بوده است.
بهبودی متذکر شد: نرخ بیکاری استان اغلب از میانگین کشوری کمتر است؛ چرا که چسبندگی به خاک در این منطقه بسیار کم بوده و نیروی کارگر کاری در استان پیدا نکند برای یافتن شغل به جاهای دیگر میرود و بدین ترتیب موج مهاجرت از استان هر روز افزایش مییابد.
وی خاطرنشان کرد: برخلاف انتظار سهم تولید، درآمد و بهرهوری آذربایجانشرقی، تنها ۷۲ درصد میانگین کشور بوده و ریشه فقر و مهاجرفرستی استان نیز همین واقعیت است و تا زمانی که سرمایهگذاریهای کلان مورد انتظار که افزایشدهنده تولید و درآمد است در استان اتفاق نیفتد وضعیت به همین منوال خواهد بود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی در ادامه صحبتهای خود به اهداف بنیادین توسعه استان اشاره و دستیابی به نقش تخصصی فراملی در سطح بینالمللی بهویژه حوزه قفقاز، حصول به جایگاه بایسته ملی در توسعه فعالیتهای مزیتدار، حفظ پایداری محیط زیست و تعادل سرزمین، انعطافپذیری قابلیتهای توسعهای مناطق و رفع محتومیت فضایی را از جمله این اهداف برشمرد.
بهبودی اذعان داشت: ۸۰ درصد جمعیت استان و حجم قابل توجهی از صنایع، فعالیتها و زیرساختها در نیمه غربی استان تمرکز یافتهاند؛ در حالی که نیمه شرقی محروم استان قابلیتهای مطلوبی از لحاظ منابع طبیعی، آب، جنگل و ظرفیتهای توسعهای دارد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی، توضیح داد: در چشمانداز توسعه استان، آذربایجانشرقی مهد تحولخواهی، بازارگاه تجار و نگین صنعت ایران و سرزمین زیستبومهای متنوع است.
پیشرفت ۴۰ درصدی پروژههای سند تدبیر توسعه
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به تدوین و اجرای سند تدبیر و توسعه استان اشاره و اضافه کرد: تجربههای جهانی نشان میدهد، برنامهریزی متمرکز و جامع چندان کارآمد نبوده و رویکردهای جدید به سمت عدم تمرکز و برنامهریزی برحسب هستههای کلیدی، تعریف قطبها و تمرکز بر پیشرانها حرکت میکند.
این اقتصاددان یادآور شد: در برنامه ششم هم که برنامه جامع مسئلهمحور نام گرفته همان تمرکز بر هستههای کلیدی است که بر ۳۰ مسئله محوری کشور تکیه دارد.
بهبودی اعلام کرد: در آذربایجانشرقی نیز سعی داریم، انرژی خود را روی ۱۴ هسته کلیدی سند تدبیر توسعه استان و ۶۸ پروژه اولویتدار ذیل این هستهها متمرکز کنیم که این پروژهها در مجموع ۴۰ درصد پیشرفت داشتهاند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی با اشاره به راهاندازی سیستم زیرساخت اطلاعات مکانی استان ابراز داشت: بر اساس تحقیقات صورت گرفته، سهم دادههای مکانی تاثیرگذاری بر امر تصمیمگیری بیش از ۸۰ درصد کل دادههاست.
وضعیت اعتباری استان آذربایجانشرقی
بهبودی به وضعیت اعتبارات استان نیز اشاره و تصریح کرد: مجموع اعتبارات استان در سال ۹۸ رقم یکهزار و ۷۹۰ میلیارد تومان و در سال ۹۹ بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است.
وی توضیح داد: سهم اعتبارات مصوب استان از کل اعتبارات توزیع شده بین استانها طی سالهای ۸۴ تا ۹۷ روند نزولی را نشان میدهد و از سال ۹۷ به بعد روند اصلاحی را در سهم بودجه استان شاهد هستیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی، گفت: سهم استان از کل اعتبارات قانون بودجه در سال ۱۳۸۴، حدود ۴٫۶۳ درصد بوده که این رقم در سال ۱۳۹۹ به ۴٫۰۵ درصد تنزل یافته است.
در این جلسه نمایندگان تبریز و شهرستانهای استان به تشریح نکته نظرات خود در خصوص توسعه و بیان مسائل استان و مشکلات حوزه انتخابیه پرداختند.
از جمله محورهای بیان شده توسط این نمایندگان لزوم توجه به بازگشت سهم شهرستانها از درآمد معادن، تکمیل سد هشترود و سدهای نیمه تمام شهرستانها، جادههای اهر- هریس و اهر- کلیبر، توانمندسازی روستاها، مشارکت دادن نمایندگان در تدوین برنامه هفتم توسعه، توجه به احیای حق و حقوق استان توسط مدیران ارشد، توجه به امر سرمایهگذاری در معادن مس، آلومینا و سنگهای تزئینی و تعریف ردیفهای بودجه برای توسعه راهآهن تبریز- باکو در مسیرهای تعریف شده بود.
Monday, 21 April , 2025