یادداشت/
دیوانلار
خبرتبریز: یوسف پزشکیان، فرزند رییسجمهور در آخرین یادداشت تلگرامی خود به اهمیت موضوع زبان و ادبیات ترکی آذربایجانی پرداخته است.
وی در کانال تلگرامی خود با نام «ناپیدا» در یادداشتی با عنوان «دیوانلار» نوشت:
با خواهرم در اتاق نشسته بودیم تا جلسه تمام شود. در نرمافزاری به نام «دیوانلار» دنبال یک شعر ترکی میگشتم که مناسب حالم باشد. کمی در اشعار علی آقا واحد، صائب تبریزی، و فضولی چرخ زدم. دیوانلار در جامعیت بینظیر است ولی امکانات خیلی محدودی دارد.
حسن نرمافزار به این بود که تمام اشعار شاعران ترکی آذربایجانی را که من میشناختم در خود داشت. به زهرا (خواهرم) نرمافزار را نشان دادم. هرچه جستجو کردیم تا او هم در گوشی خود نصب کند آن را نیافتیم. برنامه از مایکت، پلیاستور و اپاستور حذف شده بود.
فکرم میرود به سمت مطالبه مردم استانهای ترکزبان: آموزش زبان ترکی. سوال میپرسم: اگر شاعران بزرگ ترک زبان نبودند، اگر موسیقی، نوحهها، لالاییها، نغمهها و مثلهای ترکی آذربایجانی نبودند؛ چه سودی داشت آموزش آن در مدارس؟ زنده بودن زبان، به خلق آثاری است که در بستر آن زبان شکل میگیرند.
زبان فارسی را فرهنگستان زبان فارسی حفظ نمیکند و اشاعه نمیدهد. شاعران، نویسندگان، داستانسرایان، خوانندگان، گویندگان، فیلمنامه نویسان، کارگردانان، فیلمسازان، دانشگاهیان و صنعتگران هستند که صاحبان و حافظان واقعی زبان هستند.
کسانی که صیانت از زبان فارسی را با روشهای سلبی و قانونگذاری و محدودسازی دنبال میکنند، درست مثل کسانی هستند که با فیلترینگ میخواهند مردم را هدایت کنند، یا آنهایی که به زور قانون و مجازات میخواهند مردم را با حجاب کنند. طرفه آن جماعتی که طرفدار آزادی پوشش اند و محدودیت زبان.
ذهنم میرود به سمت تحولات دنیای مدرن. به این فکر میکنم که ۱۰ سال بعد آموزش چگونه خواهد بود؟ مدرسه چه معنایی خواهد یافت؟ ما آنروز کجاییم؟ شاید به جای چشم دوختن به دری که چارچوبش در آیندهای نهچندان دور فرو خواهد ریخت، بهتر باشد که رویمان را به سمت فرصتهای جدید بگردانیم و افقهای نو را ببینیم.
اگر به زبانتان علاقه دارید به روش درست از آن حمایت کنید: علم و هنر دارید؟ آثاری خلق کنید و بر غنای زبان مورد علاقهتان بیافزایید. مال و ثروتی دارید؟ از هنرمندان و دانشمندانتان حمایت کنید. اگر هیچکدام را ندارید، با اخلاق باشید تا تصویر زیبایی از فرهنگ و زبانتان در ذهن جهانیان خلق کنید.
یکی از راههای کمک به گسترش زبان ترکی، حمایت مادی و معنوی از توسعه نرمافزارهایی مثل دیوانلار است. این نرمافزار میتوانست سرنوشت دیگری داشته باشد: افزودن ویژگیهای بیشتر به آن: امکان جستجو، ذخیره، یادداشت گذاری، یافتن موسیقیهای ساخته شده برای هر کدام از اشعار و …
Wednesday, 7 May , 2025