خبر تبریز :بسیاری از والدین تصور می‌کنند اگر برای کودکشان انواع و اقسام اسباب‌بازی‌ها را بخرند، فرزندشان را در کلاس‌های مختلف ثبت‌نام کنند و یا اجازه بازی با موبایل را به کودکشان بدهند، بهترین پدر و مادر هستند اما آیا تابه‌حال فکر کرده‌اید که چه چیزهایی برای کودکانتان بیشتر از همه مهم است؟

۶ نکته مهم در ارتباط والدین با کودکان
کارهایی که هرروز باید با کودک خود انجام دهید
بسیاری از والدین تصور می‌کنند اگر برای کودکشان انواع و اقسام اسباب‌بازی‌ها را بخرند، فرزندشان را در کلاس‌های مختلف ثبت‌نام کنند و یا اجازه بازی با موبایل را به کودکشان بدهند، بهترین پدر و مادر هستند اما آیا تابه‌حال فکر کرده‌اید که چه چیزهایی برای کودکانتان بیشتر از همه مهم است؟
عکس نویسنده
نویسنده : هدی سادات پاکنهاد

محبت به کودک، خندیدن با کودک، تربیت کودک
کودک شما بیش از هر چیزی به عشق، توجه و وقت کافی نیاز دارد. شما به‌عنوان والدین، مهم‌ترین تأثیر را در زندگی فرزندتان خواهید داشت و با انجام یکسری کارها می‌توانید کمک کنید تا کودک احساس امنیت کرده و اعتمادبه‌نفس خود را تقویت کند. حتی در پرمشغله‌ترین روزهای خود می‌توانید به کودکتان نشان دهید که در طول فعالیت‌های روزمره خود از او مراقبت می‌کنید.
شما به‌عنوان پدر و مادر باید خواسته‌های فرزندانتان را تأمین کنید. کارهای خاصی وجود دارد که باید هرروز در ارتباط با کودکتان انجام دهید تا باعث شود کودکتان احساس دوست داشته شدن و ارزشمندی کند. در ادامه به کارهای مهمی که والدین هرروز باید انجام دهند، می‌پردازیم.

با کودک خود صحبت کنید
مطالعات نشان داده است که ۸۵% از ساختار اصلی مغز کودک در پنج سال اول زندگی ساخته می‌شود. صحبت کردن با کودک کمک می‌کند تا او لغات جدید و معانی آن‌ها، نحوه برقراری ارتباط با دیگران، مکالمه و گوش دادن را یاد بگیرد.
سعی کنید روزانه با کودک خود درباره چیزهایی که به آن‌ها علاقه دارد، صحبت کنید. با او درباره کارهایی که انجام می‌دهید، چیزهایی که از پنجره اتومبیل می‌بینید و احساسات آن‌ها صحبت کنید. چیزهایی را برای آن‌ها توصیف کرده و به سؤالات آن‌ها پاسخ دهید. درباره خدا و اینکه چقدر او را دوست دارد و از او مراقبت می‌کند، صحبت کنید.

محبت جسمی را از کودک دریغ نکنید
کودکان در هر سنی نیاز به محبت دارند، پس هیچ‌گاه به بهانه لوس شدن محبت را از او دریغ نکنید. دلایل مهم علمی وجود دارد که نشان می‌دهد بغل کردن و بوسیدن کودک چقدر می‌تواند برای او مفید باشد. یک آغوش ۲۰ ثانیه‌ای باعث می‌شود تا کودک باهوش‌تر، شادتر، سالم‌تر و مقاوم‌تر رشد کند. کودک برای رشد طبیعی به تحرکات حسی نیاز دارد. لمس فیزیکی مثل در آغوش گرفتن، یکی از مهم‌ترین تحرکاتی است که برای رشد مغز سالم و بدن قوی در کودکان لازم است.
نشان دادن عشق از طریق بغل و بوسیدن کودک در رشد کلی و شکل‌گیری شخصیت کودک تأثیر زیادی دارد. نیازی به زیاده‌روی نیست بلکه یک‌بار در روز بوسه یا در آغوش گرفتن کودک باعث می‌شود تا کودک احساس ارزشمندی کرده و از عزت‌نفس بالایی برخوردار شود.

اوقات باکیفیتی را با کودک سپری کنید
گاهی برخی والدین آن‌قدر حواسشان گرم کارهای روزمره می‌شود که وقتی فرزندشان از آنها چیزی می‌خواهد حتی سرشان را بالا نمی‌آورند. اگر نمی‌توانید هر دقیقه از روز را به‌طور کامل با فرزندتان سپری کنید اما می‌توانید ساعات خاصی از روز را به فرزندتان اختصاص دهید. زمان باکیفیت به معنای تمرکز توجه خود بر روی کودک است. شما با این کار این پیام را به کودک می‌رسانید که: «تو برای مهم هستی و من دوست دارم وقتم را با تو سپری کنم.» کودک احساس می‌کند دوست داشته شده است زیرا والدینش تصمیم گرفته‌اند که وقت خود را تنها با او بگذرانند.
کودکانی که وقت خود را با والدین می‌گذرانند و در کنار هم فعالیت‌های مختلفی مثل آشپزی، ورزش یا کارهای خانه را انجام می‌دهند، احساس مثبت بودن می‌کنند.

از کلمات محبت‌آمیز استفاده کنید
کلمات می‌توانند تأثیرات طولانی‌مدت داشته باشند. کلماتی که در ارتباط با فرزندتان به کار می‌برید می‌توانند باعث رشد او شده یا عزت‌نفس او را از بین ببرد. ابراز محبت و استفاده از کلمات تأیید آمیز می‌گویند: «من به تو اهمیت می‌دهم». این کلمات حس درونی و ارزش کودک را پرورش داده و باعث تقویت عزت‌نفس در کودک می‌شود، که این، زمینه‌ساز موفقیت‌های آینده او خواهد شد؛ بنابراین در گفتارتان به نکات زیر توجه کنید:
– هنگام صدا کردن کودکتان از کلماتی نظیر: «عزیزم»، «پسرم یا دخترم»، «دلبندم» و… استفاده کنید.
-بارها در روز به کودکتان بگویید که چقدر دوستش دارید.
-در مواردی مثل بازی کردن، کمک در انجام کارهای خانه، درس خواندن و… از کلمات تأیید آمیزی مثل “من بهت افتخار می‌کنم”، “تو قوی هستی، ادامه بده” ، “من بهت اعتماد دارم” و کلمات این‌چنینی استفاده کنید.

هنگام تربیت کودک، آرامش خود را حفظ کنید
تحقیقات جدید نشان می‌دهد که داد زدن روی بچه‌ها می‌تواند به‌اندازه کتک زدن مضر باشد. فریاد زدن ممکن است کودک را ساکت کند و او را برای مدت کوتاهی مطیع کند اما باعث نمی‌شود که او رفتار و نگرش خود را عوض کند و به‌عبارت‌دیگر، این امر باعث می‌شود که کودک از شما بترسد. ترس از تنبیه باعث می‌شود که کودک به شما دیگر اعتماد نکند و تمام مسائل را با شما مطرح نکند که درنتیجه باعث تضعیف روابط بین کودک و والدین خواهد شد. همچنین دادوفریاد بر سر کودک درگذر زمان باعث انتقال خشم از شما به کودک خواهد شد و این خشم و ممنوعیت‌ها بی‌رحمانه در کودکتان رشد می‌کند تا جایی که در بزرگ‌سالی امکان تبدیل‌شدن کودک به یک شخص عصبی و حتی یک مجرم را دارد. بنابراین:
-خونسردی خود را حفظ کنید و سعی کنید اولویت‌های زندگی‌تان را تغییر دهید. مثلاً اگر به خاطر بی‌نظمی سر کودکتان داد می‌زنید سریع به خود بگویید کدام مهم‌تر است، نظم خانه یا اینکه فرزندم از من به‌خوبی یاد کند؟ خانه یا اخلاق و روحیه و حسن تربیت فرزندم؟
-به‌جای فریاد زدن، احساسات خود را برای کودکتان توضیح دهید.
-اگر کودکتان کار ناشایستی انجام داد با آرامش اما محکم با او صحبت کنید طوری که عزت‌نفسش خدشه‌دار نشود اما بفهمد که کاری که انجام داده درست نبوده است.

با کودکتان بخندید
خندیدن یک قسمت مهم در رشد کودک است. مطالعات نشان می‌دهند کودکان می‌توانند تا روزی ۳۰۰- ۴۰۰ بار در روز بخندند اما در بزرگ‌سالی میزان خنده افراد به کمتر از ۱۵ بار در روز کاهش می‌یابد. ازآنجایی‌که تأثیر خندیدن کودکان در رشد آن‌ها، بسیار مفید است لازم است والدین فرزندشان را به خندیدن تشویق کنند. خندیدن در رشد عزت‌نفس، یادگیری حل مسئله، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش استرس و تقویت مهارت‌های اجتماعی نقش مهمی دارد؛ بنابراین سعی کنید هرروز باکارهایی مثل قلقلک دادن همدیگر، شکلک و ادا درآوردن، تقلید صدا و خواندن آهنگ‌های بامزه چنددقیقه‌ای را باهم بخندید. این کار علاوه بر آنکه باعث تقویت روابط شما با فرزندتان می‌شود، در رشد جسمی و روانی کودکتان بسیار تأثیرگذار است.
بیشتر بخوانید
چگونه از افزایش عصبانیت کودکان در محیط خانه جلوگیری کنیم؟
کودکان چگونه در خانه‌های آپارتمانی انرژی خود را تخلیه کنند؟
چیزهایی که خلاقیت در کودکان را از بین می‌برد
تبیان