معادله چندمجهولی قطع درختان ارسباران/ واقعیت پرونده قطع درختان جنگلی ورزقان چیست؟
چرا با وجود پروندهای در مراجع قضایی که با شکایت تنی چند از اهالی روستای انویق و با اطلاع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان صورت گرفته، متولی منابع طبیعی استان با انکار هرگونه قطع درختان جنگلی ارسباران اعلام میدارد«جنگلهای ارسباران به هیچ عنوان مورد تعرض قرار نگرفتهاند»؟
معادله چندمجهولی قطع درختان ارسباران/ واقعیت پرونده قطع درختان جنگلی ورزقان چیست؟
به گزارش خبرتبریز، ماجرای قطع درختان قرهداغ از انتشار یک عکس در رابطه با حمل درختان کلید خورد.
تصویری که نشان میداد، درختان منطقه ارسباران به صورت وسیع مورد هجوم سودجویان قرار گرفتهاند.
به دنبال این تصویر، دهها تصویر از حمل و دپوی درختان در جادههای منتهی به منطقه قرهداغ در رسانهها و فضای مجازی منتشر گردید.
در این میان خبرهایی مبنی بر قطع درختان جنگلی ارسباران نیز به گوش میرسید که همان ابتدا از سوی مدیران نهادهای مربوطه تکذیب شد.
درختان منطقه قرهداغ با مجوز جهاد کشاورزی قطع شدهاند
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجانشرقی سوم دیماه جاری در گفت وگویی با بیان اینکه درختان قره داغ (ارسباران) با مجوز جهاد کشاورزی قطع شدهاند، گفت: این اقدام با اطلاع اداره کل منابع طبیعی استان و پس از بازدید فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان و شهرستان، کارشناسان محیط زیست و تهیه صورت جلسه و ثبت مستندات توسط همکاران منابع طبیعی انجام شده است تا اطمینان حاصل شود که هیچ درخت جنگلی در بین درختان قطع شده وجود نداشته است.
نامدار اضافه کرد: با توجه به این که منطقه قرهداغ از اهمیت ویژهای برای ما برخوردار است، حساسیت زیادی روی این منطقه داریم و نظارتها در این منطقه تشدید شده است.
وی ادامه داد: برخلاف انتشار تصاویری در فضای مجازی مبنی بر قطع گسترده درختان در منطقه قرهداغ، درختان قطع شده از نوع درختان جنگلی نبوده و یک سری چوب آلات باغی مسن و پوسیده هستند.
نامدار، تاکید کرد: ما اشراف و تسلط کاملی بر این مورد داریم و جنگلهای ارسباران، به هیچ عنوان مورد تعرض قرار نگرفتهاند، نظارتها را نیز تشدید کردهایم تا کسی اجازه سوءاستفاده پیدا نکند.
هیچ درختی از جنگلهای ارسباران بریده نشده است
دو روز بعد از سخنان نامدار، مدیر روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان در خصوص قطع درختان منطقه کلیبر به خبرنگار آناج گفت: هیچ درختی از جنگلهای ارسباران بریده نشده و تصاویر منتشر شده مربوط به قطع درختان باغات شخصی هستند.
وی افزود: در جنگلهای ارسباران حتی یک درخت نیز بریده نشده و اگر کسی چنین ادعایی داشته باشد مدارکش را گزارش دهد تا رسیدگی انجام شود.
صدور حکم قطعی ممنوعیت قطع درختان ارسباران
بالاخره ششم دی ماه، سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی، حکم قطعی ممنوعیت قطع درختان ارسباران را صادر کرد.
در این نامه که به امضای ریاست جهاد کشاورزی استان رسیده بود، خطاب به مدیر جهاد کشاورزی شهرستانهای کلیبر، خداآفرین، اهر، هوراند، ورزقان و جلفا نوشته شده بود که از قطع هرگونه درخت و چوب آلات باغی اعم از مثمره و غیرمثمره در مناطق ذکر شده، جلوگیری کنند.
معاون قضایی رئیس کل آذربایجانشرقی نیز در واکنش به انتشار اخبار قطع درختان در سطح شهر و شهرستانهای استان، گفت: قطع و حمل درختان جنگلی و درختان واقع در محدوده و حریم شهرها بدون دریافت مجوز، جرم است.
مسؤولان، موضوع قطع درختان ارسباران را پیگیری کنند!
واکنش شهروندان در فضای حقیقی و مجازی نسبت به انتشار تصاویر تاسف برانگیز قطع درختان ارسباران، امام جمعه تبریز را واداشت در خطبههای نماز جمعه از مسوولان بخواهد موضوع قطع درختان ارسباران را پیگیری کنند.
حجتالاسلام محمدعلی آل هاشم ادامه داد: این موضوع نیازمند توجه بسیار ویژه مسوولان است و از مسوولان میخواهم این موضوع را به صورت جدی پیگیری کنند؛ همه باید از این سرمایه حفاظت و حراست کنیم.
گزارشی مبنی بر قطع غیرقانونی درختان جنگلی دریافت نشده است
پیگیری رسانهها و فشار افکار عمومی سبب شد شامگاه هشتم دیماه، جلسه بررسی موضوع قطع درختان منطقه ارسباران با حضور استاندار آذربایجانشرقی، نمایندگان کلیبر، خداآفرین و هوراند و اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی و مسوولان دستگاههای ذیربط در محل استانداری برگزار شود.
به گزارش فارس، استاندار آذربایجانشرقی در این جلسه اظهار داشت: تاکنون گزارشی مبنی بر قطع غیرقانونی درختان در این منطقه دریافت نشده است، با این حال مدیریت اجرایی استان و دستگاه قضایی به شدت با هرگونه تخلف احتمالی در این خصوص برخورد خواهد کرد.
پورمحمدی با اشاره به گزارش مدیرکل منابع طبیعی استان در خصوص قطع درختان و حمل محمولههای چوب از منطقه ارسباران، گفت: بخشی از درختانی که در هفتههای اخیر در منطقه ارسباران قطع شدهاند مربوط به اراضی واقع در مخزن سد خداآفرین هستند که شرکت آب منطقهای استان به دلیل اینکه این اراضی بعد از آبگیری سد به زیر آب خواهند رفت، مجوز قطع این درختان را صادر کرده است.
وی خاطرنشان کرد: هیچ دستگاهی حق صدور مجوز برای قطع درختان جنگلی را ندارد و در استان ما نیز چنین مجوزی تاکنون صادر نشده و اجازه هیچ تعرضی به محدوده جنگلهای ارسباران داده نخواهد شد.
در منطقه ورزقان هیچ درخت جنگلی قطع نشده است
با انتشار تصاویر درختان بارگیری شده در اقصی نقاط منطقه قرهداغ، پای شهرستان ورزقان هم به میان آمد.
فرماندار ورزقان نوزدهم دیماه در واکنش به این تصاویر در گفت وگو با پانا گفت: در منطقه ورزقان هیچ درخت جنگلی قطع نشده است.
یحیوی ادامه داد: درختان قطع شده که تصویر آن در رسانه ها منتشر شده است مربوط به درختان باغی هستند که باغداران اقدام به قطع و فروش درختان باغ خود کردهاند.
پنهانکاری منابع طبیعی و آبخیزداری استان در خصوص قطع درختان جنگلی ارسباران
با گذشت بیش از یکماه از انتشار نخستین تصاویر قطع درختان قرهداغ، نه تنها افکار عمومی هنوز پاسخ قانعکنندهای در این خصوص نگرفتهاند بلکه این روزها خبرهایی در خصوص وجود یک پرونده بزرگ قطع درختان جنگلی در دادگستری استان به گوش میرسد که گویا متهمان پرونده به جرایم میلیاردی محکوم شدهاند.
براساس اطلاعات واصله و اسناد موجود، صدها اصله درخت جنگلی در شهرستان ورزقان طی سالهای ۹۶ و ۹۷ توسط سودجویان قلع و قمع شدهاند که در یک مورد متهمان به دلیل قطع ۴۸ اصله درخت جنگلی به حدود ۱۱ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شدهاند. اما در دومین پرونده که هنوز حکم نهایی آن صادر نشده، صدها و هزاران درخت جنگلی در محدوده روستاهای کرینگان، انویق و آوانسر شهرستان ورزقان قطع شده اند. فیلم مستند این تاراج جنگلی که روزهای ۱۹ و ۲۰ مهرماه جاری توسط دو تن از اهالی روستای انویق جهت ارائه به مراجع قضایی تدوین شده، نشان میدهد قطع درختان جنگلی ارسباران در این محدوده از شهرستان ورزقان از سال های گذشته تاکنون در جریان بوده است.
تائید قطع درختان جنگلی ورزقان
پیگیریهای بیش از دو هفتهای خبرنگار ما از مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجانشرقی در این خصوص، به دلیل عدم پاسخگویی ایشان به تماسهای تلفنی بینتیجه ماند. اما آسیابی؛ روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با تایید وقوع قطع درختان جنگلی در شهرستان ورزقان گفت: تا صدور حکم نهایی از ارائه اطلاعات بیشتر در این خصوص معذور خواهند بود.
وی افزود: نظر مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هم همین است.
اما سوال اینجاست که چرا با وجود چنین پروندهای در مراجع قضایی استان که با شکایت تنی چند از اهالی روستای انویق و با اطلاع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجانشرقی به جریان افتاده، مدیرکل محترم سازمان متولی منابع طبیعی استان با انکار هرگونه قطع درختان جنگلی ارسباران اعلام میدارد؛ «جنگلهای ارسباران به هیچ عنوان مورد تعرض قرار نگرفتهاند»؟ و چرا از سوی این اداره کل، اطلاع رسانی لازم در خصوص کشف و معرفی متهمان پرونده قطع غیرقانونی درختان جنگلی ارسباران به مراجع قضایی صورت نگرفته است؟
پنهانکاری در این خصوص چه نفعی برای اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و مدیران محترم آن داشته است؟
نگارنده: احمد حسننژاد
Friday, 22 November , 2024